Verkiezingen Delhi test voor Modi

De kiezers van het Indiase hoofdstedelijk gewest Delhi trekken deze zaterdag naar de stembus voor de nieuwe raad. De nu regerende Aam Aadmi Party (AAP) is favoriet. Ze haalde vorige keer, in 2015, 67 van de 70 zetels. Voor de nationaal regerende Bharatiya Janata Party (BJP) is deze verkiezing een nationale test.
Bij de nationale verkiezingen vorig jaar haalde de BJP 7 van de 7 zetels. De partij hoopt de AAP te kunnen verslaan, volgens de meeste peilingen zal ze daar niet in slagen. De grootste nationale oppositie, de Congrespartij, lijkt buitenspel te staan.

Metro

Priyanka Gandhi, zuster van Congresleider Raul Gandhi, voerde in Delhi campagne met de beschuldiging dat AAP en BJP niets hebben gedaan voor Delhi. Toen ze met veel vertraging op een meeting aankwam, weet ze dat aan het chaotische verkeer in Delhi: “Had ik de metro genomen die onder het Congresbestuur is aangelegd, ik zou op tijd zijn geweest”.
De AAP ontstond pas eind 2012 uit een actieve anti-corruptiebeweging. Aam Aadmi staat voor “gewone mensen”. Pogingen om ook elders in India voet aan de grond te krijgen, mislukten. De AAap kreeg de voorbije tijd veel kritiek voor de zware luchtvervuiling in de stad.