9 September 2020

De verborgen waarheid over geweld op Euromaidan

De Verenigde Staten willen nieuwe wapens leveren aan Kiev. De confrontatie tussen de voormalige Georgische president – die gouverneur van een Oekraïnse regio was geworden voor hij in Kiev in ongenade viel – en  president Porosjenko staat op z’n scherpst. En nieuwe onthullingen over de gebeurtenissen van Euromaidan (2014) krijgen maar weinig weerklank in onze gevestigde media.
Het Italiaanse Canal 5, een televisiezender van Mediaset, een bedrijf dat grotendeels wordt gecontroleerd door de familie van voormalig premier Berlusconi, bracht een reportage over Kiev 2014.  Canal 5 is de meest bekeken tv-zender in Italië.

sluipschutters

De documentaire “Ucraina, la verità nascoste” (de verborgen waarheid) uitgezonden door Canal 5 vertelt ons dat Georgische en Litouwse ‘snipers’ betrokken waren bij zowat 100 moorden op het Onafhankelijkheidsplein (Maidan Nezalezhnosti) in Kiev 20 februari 2014. Deze reportage werd niet echt opgepikt door de internationale media. Op zich is dat niet verwonderlijk omdat een bepaalde elite ons die gebeurtenissen wil verkopen als een “revolutie van waardigheid”.
De documentaire presenteert Alexander Revazisjvili, Koba Nergadze en Zalogi Kavasvilskhelia, drie Georgische sluipschutters gerecruteerd door Marmuka Mamulasjvili om een speciale missie in Kiev uit te voeren. Mamulasjvili stond dicht bij Bacho Akhalaia, de voormalige defensieminister van Mikhail Saakhasjvili in Georgië.
Ze beweren dat ze op 15 februari 2014 in Kiev aankwamen met valse paspoorten en naar het Maidan plein werden gebracht. Ze kregen elk onmiddellijk 1.000 Amerikaanse dollars en de belofte van nog’s 5.000 dollar na het “werk”. Hen werd opgedragen om sniperposities voor te bereiden in de gebouwen van het hotel Oekraïna en het Conversvatorium met uitzicht op het Maidan plein.

Maidan

De feiten de ze onthulden zijn schokkend. Met andere sluipschutters, onder wie Litouwers, werden ze onder het commando geplaatst van een Amerikaanse militaire agent, Brian Boyenger. Het coördinatieteam omvatte Mamulasjvili en de beruchte Sergeï Pasjinsky die later op 18 februari 2017 door demonstranten werd gearresteerd met een sluipschuttersgeweer in de kofferbak van zijn auto. Wapens werden uitgedeeld aan de verschillende Georgische en Litouwse groepen. Er waren drie of vier wapens per tas voor elke schutter, half-automatisch Makarov pistolen, gemoderniseerde kalasjnikovs AKM, andere geweren en veel munitie, getuigt Nergadze.
De volgende dag legden Mamulasjvili en Pasjinsky de sluipschutters uit dat ze op het plein moesten schieten om er een grote ravage aan te richten.  Nergadze getuigt dat het niet de opdracht was gericht doelwitten uit te schakelen maar om zoveel mogelijk in het rond te schieten om ravage aan te richten. “Het doet er niet toe of we vuurden op een boom, een barricade of op diegene die een Molotov gooiden, wat ertoe deed was paniek zaaien.”  “Er waren veel doden en gewonden daar beneden. Mijn eerste en enige gedachte was om haastig weg te gaan voordat ze me betrappen. Anders zouden ze me in stukken scheuren” legt Revazisjvili uit aan de journalist.

‘klokkenluiders’

Nu, bijna vier jaar later melden Revazisjvili en zijn twee metgezellen dat ze de beloofde 5.000 dollar nog niet hebben gekregen en besloten hebben om de waarheid te vertellen over diegenen die hen gebruikt en in steek gelaten hebben.
Vanaf het begin beweren deze Georgiërs – die zich als naïeve gedupeerde militairen presenteren – expliciet dat de operatie werd geïnitieerd door de voormalige Georgische president Mikhail Saakhasjvili. Mamulasjvili en Akhalaia  komen uit het entourage van de Georgische president, die de parlementsverkiezingen van oktober 2012 verloor na een schandaal van sexueel misbruik in een Georgische gevangenis. Op het moment dat de Georgische sluipschutters aangeworven werden voor deze vuile karwei in Kiev, werd Akhalaia strafrechtelijk vervolgd wegens aanklachten voor ambtsmisbruik toen hij de leiding had over het gevangenisbeleid van het ministerie van justitie en ook over illegale detentie en foltering. In oktober 2014 pleitte hij schuldig en werd veroordeeld tot en gevangenisstraf van 7,5 jaar.
Een maand eerder, in november 2013 werd Saakhasjvili geconfronteerd met meerdere strafrechtelijke aanklachten in Georgië. Hij verliet het land voor de Verenigde Staten en kreeg een officiële aanstelling aan de Tufta University. Werd hij dan in 2014 door z’n Amerikaanse meesters verplicht om een riskant en avontuurlijk project te starten in Oekraïne? Hoe dan ook in de eerste dagen van de Oekraïense crisis, financierde het uitgebreid netwerk Liberty Institute van Soros in Georgië de criminele clan Mengrel rond Bacho Akhalaia. Deze clan werd geactiveerd om speciale operaties in Kiev uit te voeren.

ruzie

Vier jaar later is de situatie drastisch veranderd.  De  alliantie tussen Porosjenko en Saakhasjvili is verbroken. Ze waren kennelijk niet in staat tot het opbouwen van stabiele politieke relaties. Oekraïne is van plan Saakhasjvili op verzoek van de Georgische autoriteit uit te leveren.
Ondertussen op 1 november 2017, werd Megis Kardova, assistent van Bacho Akhalaia en voormalig hoofd van de Georgische militaire politie van Saakhasjvili, gearresteerd met een vals paspoort aan de Oekraïense grens. De Oekraïense veiligheidsdienst heeft al aangekondigd dat ie binnen 40 dagen uitgeleverd zal worden aan Tbilisi. Verschillende Georgiërs van het persoonlijke veiligheidsteam van Saakasjvili werden reeds in oktober gearresteerd in Oekraïne en naar hun land uitgewezen. Porosjenko houdt kennelijk grote kuis.
In deze omstandigheden wilde het trio van de Georgische Maidan sluipschutters naar buiten komen als “als vrijwillige klokkenluiders“ om de waarheid te onthullen, vooraleer ze opgepakt en gestraft zouden worden als zondebok. Ze vernoemden wellicht uit voorzorg Sergey Pasjinsky (parlementslid voor het pro-regeringsvolksfront) en Vladimir Parasiuk een ander charismatisch lid van het parlement, als organisatoren en coördinatoren van het  bloedbad op de Maidan op 20 februari 2014.
Hun claims worden wel bevestigd door ander bewijsmateriaal. De meest complete commentaar en verzameling van deze feiten werden gemaakt  door professor Ivan Katchanovsky van de Ottawa universiteit in zijn commentaar op de Italiaanse documentaire.

gerechtigheid

Over de beweegredenen van de sluipschutters moeten we ons niet teveel begoochelingen maken. Ze waren geen soldaten op een slagveld tijdens een verklaarde oorlog, ze kregen geen bevel van een legerleiding. Ze werden ingehuurd voor geld voor het vuile werk, ze wisten wat ze deden: een vuile en moorddadige ‘klus’. Met hun “waarheid” proberen ze het tegendeel te bewijzen maar dat houdt geen steek. Daarom zijn de sluipschutters uit Georgië en Litouwen en deze die hen hebben ingehuurd hebben misdadigers die door het Oekraïense of het Internationaal Strafhof moeten berecht worden. Dan kunnen de spots gericht worden op de Oekraïense politici, de belangrijkste begunstigden van deze slachtpartijen, Andreï Poryby, Sergeï Pasjinsky en Vladimir Parasiuk en anderen die nog niet gekend bij het  publiek.
Maar boven al, dit verhaal ondermijnt volledig de legitimiteit van het Porosjenko regime dat uit de Maidanrevolte z’n politiek garen heeft gesponnen.
bronnen:  Oriental Review en Global Research

Print Friendly, PDF & Email
Visited 11 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Antoine Uytterhaeghe

Meer ..

×