INTERNATIONALE POLITIEK

Venezuela : Verkiezingen, maar met wie ?

Image

Het werd deze week bekend gemaakt. Op 28 juli, geboortedag van Hugo Chavez, houdt Venezuela Presidentsverkiezingen.

Kandidaten kunnen zich melden tussen 21 en 25 maart, de campagne zal 21 dagen duren, van 4 tot 25 juli. Tussen 22 en 29 mei moet het definitieve kiesregister klaar zijn.

Het heeft niemand verbaasd, maar toch kwamen de negatieve reacties meteen binnen. Venezuela had zich met de akkoorden in Barbados, in de tweede helft van 2024, met de oppositie verplicht deze verkiezingen te organiseren en er internationale waarnemers voor uit te nodigen. Dat gebeurde ook: voor Celac, Caricom, de Europese Unie, het Carter centrum, de Afrikaanse Unie en de V.S zijn de uitnodigingen onderweg. Venezuela aanvaardde ook het kiesregister aan te passen en alle kandidaten te accepteren.

Bij dat laatste punt wringt het schoentje. De kandidaat van de eenheidslijst van de oppositie (Plataforma Unitaria), Maria Corina Machado is haar politieke rechten kwijt. Ze werd in de voorverkiezingen in oktober 2023 nochtans wel met 90 % van de stemmen verkozen. Op 30 juni 2023 werd ze echter voor vijftien jaar uit haar rechten ontzet. Op haar kerfstok staat samenwerking met een aantal illegale daden van “interimpresident” Juan Guaidó en het promoten van de sancties die de V.S. oplegde.

In Barbados werd ook overeengekomen dat al wie zijn politieke rechten kwijt was toch een tweede kans kon krijgen. Machado diende haar verzoek daarvoor in, stellend dat haar veroordeling haar nooit betekend werd en dus eigenlijk onbestaand was. Dat verzoek werd echter afgewezen en de eerder strafbare feiten werden nog een keer herhaald.

Machado was al eerder veroordeeld – en kreeg amnestie van Hugo Chavez – voor haar deelname aan de staatsgreep van 2002 (ze ondertekende mee de voorlopige nieuwe grondwet). In 2014 verloor ze haar parlementszetel omdat ze voor Panama aanvaard had het land te vertegenwoordigen bij de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Met dit alles zit de oppositie nu zonder kandidaat en Machado stelt bovendien dat er vooral geen alternatieve kandidaat mag aangesteld worden. Zij wil het worden en zij zal het zijn. Er is echter geen mogelijkheid om zich ook te registreren als kandidaat. Dat wordt dus beslist nog een hartig gesprek binnen de oppositie.

Machado is economisch liberaal en politiek redelijk progressief. Ze wil abortus uit het strafrecht en homohuwelijken toestaan. Maar de oliemaatschappij PDVSA moet geprivatiseerd worden.

Het gevolg van de uitsluiting van Machado was ook dat de V.S. een aantal sancties opnieuw heeft ingevoerd. Maduro stelt echter dat de V.S. gegijzeld worden door hun eigen agressieve politiek. Want ze hebben de Venezolaanse olie nodig, wegens de verkiezingen in de V.S. moeten de olieprijzen absoluut laag blijven, en via allerhande slinkse wegen krijgen ze die ook.

Bovendien heeft Biden deze week de maatregelen verlengd waarmee Venezuela wordt gezien als een bijzondere bedreiging voor de nationale veiligheid van, de V.S.

Israël maakt van de gelegenheid gebruik om aan te klagen dat Iran Venezuela gebruikt om sancties te omzeilen en acties te ondernemen in de rest van Zuid-Amerika.

Hoe dan ook, de V.S. maken zich nu zorgen dat de termijnen voor de verkiezingen in Venezuela veel te kort zijn. De Spaanse ex-Premier José Maria Aznar en de groep Liberalisme en Democratie hebben nu al meegedeeld ze zeker niet te zullen erkennen.

Of ook Maduro deelneemt aan deze verkiezingen werd nog niet bekend gemaakt, maar het zou sterk verbazen mocht dat niet het geval zijn. Het Staatshoofd deelde deze week wel mee dat er één miljoen matrassen en 6,2 miljoen paar schoenen zullen uitgedeeld worden aan kwetsbare gezinnen.

Een ex-militair die in december in Chili asiel had verkregen, Ronald Ojeda, werd tien dagen na zijn verdwijning onder een laag cement terug gevonden.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

De archieven van ‘operatie Cóndor’

Tijdens het Paasweek-end is in Asunción, Paraguay, Martín Almada overleden. Hij was advocaat, pedagoog en mensenrechtenactivist. Martín Almada was de man die verbeten is gaan zoeken naar de archieven…

Print Friendly, PDF & Email

Venezuela: steeds méér democratie!

Op 28 juli, de verjaardag van Hugo Chavez, houdt Venezuela Presidentsverkiezingen.Toen dit enkele weken geleden bekend werd gemaakt, was er nog geen enkele kandidaat. Dat is inmiddels veranderd. Nauwelijks…

Print Friendly, PDF & Email

Argentinië: clash en boem, boem

‘Volslagen gek, maar niet idioot’, zo wordt nu gezegd. Het is hard tegen hard in Argentinië. De nog niet zo lang geleden verkozen President Javier Milei werkte eerst met…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Over veto’s in de VN-Veiligheidsraad, Israël, Iran en hypocrisie

Na een lange sessie in de VN-Veiligheidsraad haalde de VS afgelopen donderdag nog maar eens zijn vetorecht boven om Israël te plezieren, deze keer om een volwaardig lidmaatschap van…

Print Friendly, PDF & Email

Val van cruciale grensstad is vernederende nederlaag voor het militair regime van Myanmar

Operatie 1027 heeft in Myanmar voor een kentering gezorgd. Sinds oktober 2023 heeft de opmars van de anti-junta-coalitie van het Arakan-leger (of AA, een voornamelijk Rakhine-groep), het Myanmar National…

Print Friendly, PDF & Email

Angst en beven van Teheran tot Tel Aviv: de opera.

Driehonderd drones of meer, plus een niet gespecifieerd aantal ballistische missielen (maar van de tragere soort, gemakkelijker op te sporen dan de supersonische raketten die Iran ook heeft) die…

Print Friendly, PDF & Email
De trein naar het Imperium.

You May Also Like

×