INTERNATIONALE POLITIEK

Venezuela: steeds méér democratie!

Image

Op 28 juli, de verjaardag van Hugo Chavez, houdt Venezuela Presidentsverkiezingen.Toen dit enkele weken geleden bekend werd gemaakt, was er nog geen enkele kandidaat.

Dat is inmiddels veranderd.

Nauwelijks enkele dagen later werd Nicolas Maduro, huidig President, tot kandidaat aangeduid voor de regeringspartij. Het zal zijn derde mandaat worden van 2025 tot 2031.

De kandidaat voor de althans dit keer verenigde oppositie, Corina Machado, kon zich niet registreren omdat ze haar politieke rechten kwijt is.

Hoewel ze eerst van plan was geen andere kandidaat te accepteren, kwam toch Corina Yoris uit de bus, een tachtigjarige hoogleraar filosofie (zie foto). En prompt werd een slogan over de ‘twee Corina’s’ gelanceerd. Helaas, Ook Yoris kon zich niet binnen de gestelde termijn registreren. Yoris is onbesproken en heeft geen politieke ervaring. Ze was eerder wel eens lid van de Commissie die de voorverkiezingen voor de oppositie moest organiseren. Ze is uitgesproken anti-links.

Wel kon Edmundo Gonzalez geregistreerd worden. Hij wordt gezien als een ‘gatenvuller’, dit betekent dat hij na mogelijke onderhandelingen nog kan vervangen worden door een andere, definitieve kandidaat.

Er zullen in totaal 13 kandidaten meedoen aan deze Presidentsverkiezingen. In de deelstaat Zulia stelde gouverneur Manuel Rosales zich kandidaat en verbrak daarmee de eenheid die rond Corina Machado was ontstaan.

De hele procedure was niet transparant, zo wordt gezegd. Sommige partijtjes werden erkend en andere niet.

Toch meent Maduro dat dit de meest democratische verkiezingen van de laatste 60 jaar zullen worden. Nooit eerder was er een zo brede waaier aan verschillende ideologische en politieke bewegingen aanwezig!

Er wordt verwacht dat de V.S.-regering de versoepelde sancties van na de akkoorden in Barbados opnieuw strenger zullen maken.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Venezuela : Verkiezingen, maar met wie ?

Het werd deze week bekend gemaakt. Op 28 juli, geboortedag van Hugo Chavez, houdt Venezuela Presidentsverkiezingen. Kandidaten kunnen zich melden tussen 21 en 25 maart, de campagne zal 21…

Print Friendly, PDF & Email

Venezuela: rumble in de jungle

Letterlijk. De President van buurland Guyana, Ifraan Ali, stond aan de grens om de vlag van zijn land te hijsen. Separatistische inheemsen kwamen af met een Venezolaanse vlag. En…

Print Friendly, PDF & Email

Venezuela: één bank vooruit

Op 18 oktober werd in Bridgetown, Barbados een akkoord bereikt tussen de Venezolaanse regering en de oppositie. De gesprekken begonnen in Mexico in 2021 maar werden twee keer onderbroken.…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×