Vandaag Sderot, morgen Tel Aviv

Afgelopen weken bewees het verzet in Palestina voldoende slagkracht in huis te hebben om de aangrenzende nederzettingen rondom de Gazastrook af te schrikken met salvo’s van Qassam-raketten. Hoewel de interne spanningen hoog oplopen tussen Hamas` militanten en de corrupte leiding van de PLO in de Gazastrook,zijn onder andere de militaire vleugels van Fatah (Al Aqsa Martelaren Brigades, Ahmed Aburish Brigades) en Hamas (Izz Din Al Qassam Brigades) volop bezig met een intense verzetscampangne tegen de bezettingsstaat Israël om de interne politieke verdeeldheid te bedaren en de echte vijand te treffen.

Deze eenvoudige Qassam-raketten die een maximum reikwijdte hebben van 8 à 10 km hebben verregaande militaire implicaties voortgebracht. Nochtans beweren sommige corrupte Palestijnse figuren zoals President Abbas en zijn entourage dat de Qassam raketten inefficiënt zijn en de Palestijnen meer kwaad doen dan goeds. Het klopt gedeeltelijk dat in de beginfase(2001) van de lancering van de Qassam vaak mislukte operaties plaatsvonden,waarbij de raketten bijvoorbeeld neerkwamen op de Gazastrook zelf.

Toch hebben deze zelfgemaakte raketten de laatste maanden de veiligheidsdepressie waarin Israël zich bevindt verder in de hand gewerkt. Zelfs premier Olmert verklaarde tijdens een bezoek aan Sderot,dat er geen directe militaire oplossing voor de hand ligt om de Qassam aanvallen vanuit de Gazastrook te stoppen, wat onmiddellijk doet denken aan het doemscenario in Libanon . Het Winograd rapport dat onlangs door een Israëlische onderzoekscommissie werd gepubliceerd, erkende het militaire echec in Libanon, nadat Hezbollah de voorbije zomer 34 dagen aan een stuk permanent raketten van verschillende omvang heeft gebruikt en dat de zionisten het moeilijk hadden om bijvoorbeeld enige authentieke informatie te winnen over de interne keuken van de Hezbollah, waardoor de mythe van de onverslaanbaarheid van het Israëlische leger definitief werd doorprikt.

Het gebruik van raketten vanwege het Palestijnse verzet, heeft onmiskenbaar de militaire krachtsverhoudingen ingrijpend doen veranderen. Het heeft,zoals vele commentatoren verklaren, een balans van terreur teweeggebracht. Spooksteden als Ashkelon en Sderot die binnen het bereik zijn van de Qassam raket kunnen op elke moment ontruimd worden, zoals de Gazastrook in 2005.

Ofschoon de bezettingsmacht met buitenproportionele agressie antwoordt, heeft ze alle moeite om de raketeenheden in het noorden van de Gazastrook uit te schakelen. Het zijn kleine mobiele eenheden die deze projectielen plaatsen en onmiddellijk afvuren richting de omringende nederzettingen. Kolonisten worden bijgevolg gedwongen om de bezette gebieden (Israël) te verlaten. Intussen vluchtten honderden kolonisten uit Sderot en er zullen beslist nog velen hetzelfde doen.

De zionisten mogen muren bouwen,de Palestijnen verhongeren, tegen elkaar opzetten en terroriseren, maar nooit zullen ze de standvastigheid en de creativiteit van de Palestijnen breken. Dat benadrukt ook iemand als de Israëlische militaire strateeg, Martin Van Creveld, die duidelijk zegt dat het Israëlische leger niet in staat zal zijn om het verzet van de Palestijnen onder de duim te krijgen. Nu kunnen de Palestijnen met de ontwikkeling van deze raketten stilaan afzien van martelaarsaanslagen en andere verzetsmethoden om zo gradueel te evolueren richting een gesofisticeerde militaire tactiek dat gebaseerd is op een synthese van klassieke oorlogsvoering en guerrilla, gemodelleerd naar de Hezbollah in Libanon. Het wordt nu afwachten totdat deze raketten een voldoende bereik hebben om andere nederzettingen en steden als Tel Aviv en Haifa te bereiken. Indien het verzet over een paar jaar zover staat kunnen we dan alvast spreken van een nieuwe hoofdstuk in de Palestijnse strijd,die de bevrijding van Palestina onontbeerlijk dichter zal brengen.

Brahim Harchaoui

(Uitpers, nr 88, 8ste jg., juli-augustus 2007)

©2005 Arab-European League – Standing for the Rights of the Arab and Moslem communities in Europe

Print Friendly, PDF & Email

Visited 272 Times, 2 Visits today