Je zegt ‘democratie’ en je denkt ‘de macht ligt bij het volk’, macht om je stem te laten horen, macht om mee te beslissen. Je hebt de macht om te stemmen over de politici die gaan regeren, je hebt de macht om je te organiseren op het werk. Het klinkt goed, maar we weten dat het er in de praktijk niet echt zo aan toe gaat, niet nationaal en ook niet mondiaal.
Daarom organiseert de internationale vakbond ITUC – de internationale vakbondsconfederatie – een campagne ‘voor democratie’.
De democratie wordt ondermijnd door grote transnationale ondernemingen, denk Amazon, Meta, Glencore, Tesla, Exxon en nog zo veel meer.
Het zijn onze nationale regeringen die op Europees en mondiaal vlak overleg plegen en onderhandelen over onze toekomst, maar de invloed van deze grote ondernemingen kan niet onderschat worden.
In de Algemene Vergadering van de VN, op de jaarvergaderingen van de Wereldbank en het IMF net zoals op de klimaatconferenties is echter ook een democratische arbeidersbeweging aanwezig. Ze pleit er voor een Nieuw Sociaal Contract en voor een wereld waarin de economie in dienst staat van de mens en die de planeet kan bewaren voor toekomstige generaties.
Dit staat haaks op wat de grote ondernemingen vragen. Zij pleiten voor een wereld van ongelijkheid en straffeloosheid, zij financieren uiterst rechtse politieke acties, zij willen winst voor zichzelf.
ITUC werkt daarom samen met onderzoekers en andere organisaties om een naam te plakken op al wie de democratie bewust ondermijnt.
ITUC maakt nu een lijst van deze grote ondernemingen en concerns. Zij schenden de mensenrechten in het algemeen en de vakbondsrechten in het bijzonder. Zij monopoliseren de media en de technologie, ze verergeren de klimaatrampen, ze privatiseren openbare diensten. Door hun eigen winst voorop te stellen ondermijnen ze de democratie.
Ze gebruiken daarvoor complexe lobbying technieken. Ze steken stokken in de wielen van iedereen die hen ter verantwoording roept. Ze worden geleid door superrijke individuen en ze financieren uiterst rechtse politici en partijen om hun belangen te verdedigen. Uiterst rechts gaat dan verder met het ondermijnen van de democratie door democratische mondiale instellingen in diskrediet te brengen, door de belastingen op grote vermogens te verminderen of onmogelijk te maken, door decente lonen te verlagen, door de voorkeur te geven aan bilaterale boven multilaterale betrekkingen. Al die feiten kan men terug vinden in de Global Rights Index van ITUC.
De democratische mondiale instellingen moeten worden hervormd om hen te beschermen tegen de pogingen van deze transnationale ondernemingen.
Wat ITUC met haar campagne wil bereiken:
ITUC vraagt de regeringen een bindend internationaal verdrag af te sluiten om de macht van grote ondernemingen aan te pakken als ze de mensenrechten schenden
ITUC vraagt omvattende hervormingen van de internationale economische structuren die het pad kunnen effenen naar een meer democratische en inclusieve besluitvorming, met prioriteit voor het welzijn van de mensen, voor internationale mensenrechten en voor het arbeidsrecht.
ITUC pleit voor een democratisch multilateralisme zodat in alle landen rekening wordt gehouden met de stem van de arbeiders.
ITUC vraagt dat sneller wordt gewerkt aan de Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling, met daarin zeer dringend ook een regeling voor minimumlonen.
ITUC pleit voor een rechtvaardige begrotingsarchitectuur, voor nieuwe financiële instrumenten, voor een kwijtschelding van schulden. De kosten moeten gedragen worden door de sterkste schouders en niet door hun slachtoffers.
Met deze campagne wil ITUC een project op gang trekken dat permanent de ondermijners van de democratie aan de kaak wil stellen. Wereldwijd hebben vakbonden al klacht ingediend tegen hen.
ITUC werkt samen met Reactionary international Research Institute, The Autonomy Institute, de Council of Global Unions, het Committee on Workers Capital, de Good Jobs First Violations Tracker, het Business and Human Rights Resource Center en Transnational Institute.
ITUC is van mening dat de grondoorzaak van de crisis in de democratie moet gezocht worden in de neoliberale mondiale economie die door grote ondernemingen wordt gedomineerd. Progressief beleid wordt afgeblokt en de ongelijkheden nemen toe. Met hervormde mondiale instellingen moet kunnen gewerkt worden aan een nieuw economisch model met een Nieuw Sociaal Contract. Dat omvat decente banen, sociale bescherming, insluiting, gelijkheid en arbeidsrechten. In de toekomst moeten mensen en de planeet voorrang krijgen op winst en uitbuiting. Dat kan enkel gebeuren als we ook winnen in de strijd voor meer democratie in de samenleving én in die mondiale instellingen.
Voor meer informatie en voor het ondertekenen van de petitie: Corporate underminers of democracy – International Trade Union Confederation (ituc-csi.org)