INTERNATIONALE POLITIEK

Vakbonden in Silicon Valley

Image

De bazen van Alphabet (Google en co) krijgen te maken met vakbondswerk. Meer dan 400 personeelsleden van Google hebben een vakbond opgericht. Het is geen revolutie, maar voor de erg antisyndicale patroons van Silicon Valley is het dat wel.

Een vakbond, dat was iets van vorige eeuw of zelfs daarvoor, in de ogen van de digitale uitbuiters. Nochtans, er waren al jaren tekenen aan de wand. Personeelsleden van Google, Amazon en andere “techbedrijven” voerden de voorbije jaren verscheidene acties.

Die acties hadden o.m. te maken met loondiscriminatie van minderheden, het niet optreden tegen ongewenste intimiteiten, ethische kwesties zoals meewerken aan programma’s van leger, immigratiediensten en politie. In 2018 namen meer dan 20.000 personeelsleden van Google deel aan een werkonderbreking en straatactie omdat de directie niet optrad tegen ongewenste intimiteiten. In de Google afdeling in Pittsburgh werd in 2019 een vakbond opgericht.

Discretie

De bedrijfsleiding van Google tracht alles op individueel vlak te regelen, ze is als de dood voor collectieve acties. Maar vooral na het ontslag van enkele medewerkers die bij protestacties waren betrokken, vonden personeelsleden dat een echte vakbond nodig is.

In de grootste discretie werd contact gezocht met de CWA, de Communication Workers of America. Dat leidde dan tot de oprichting van de Alphabeth Workers Union met een per videoconferenties gekozen leiding van 7 personeelsleden die bereid zijn het risico te nemen.

De bond kan (voorlopig) niet optreden in collectieve onderhandelingen, maar ziet zich vooral als een drukkingmiddel door acties in het bedrijf en door campagnes naar de publieke opinie.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

De winnaars zijn: Amazon, Microsoft, Apple…

Volg de beurskoersen en zie wie er wint bij de corona-crisis. De koersen stortten in maart gevoelig in, met een dieptepunt op 23 maart. Maar talrijke koersen hebben zich…

Print Friendly, PDF & Email

Google lust vakbonden rauw

Google houdt van zijn 100.000 personeelsleden, maar dan liefst zonder vakbond. Daarom heeft Google Iri Consultants onder de arm genomen. Dat is een onderneming gespecialiseerd in het weren van…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×