INTERNATIONALE POLITIEK

Ursula: stilte voor gas

Image

EU zwijgt over misdaden Azerbeidzjaanse president Alijev

De videobeelden over Azerbeidzjaanse militairen die vorige maand Armeense krijgsgevangenen executeren, zijn authentiek, aldus Human Rights Watch. De EU vraagt Azerbeidzjan een onderzoek in te stellen naar deze en andere beschuldigingen van oorlogsmisdaden. Brussel vraagt dus de dader een onderzoek in te stellen naar zijn misdaden.

De EU houdt zich wel erg op de vlakte, president Ilham Alijev hoeft zich geen zorgen te maken. Ursula Von der Leyen, voorzitster van de EU-Commissie, noemde hem in juli nog “een betrouwbare partner”. De EU sloot toen een akkoord af voor de verdubbeling van Azerbeidzjaanse gasleveringen ter vervanging van Russisch gas.

De beelden over de executies dateren van september. Op een andere video is te zien hoe Azerbeidzjaanse militairen het lichaam verminken van een vermoorde Armeense vrouw, zoals het afhakken van een vinger die ze in haar mond stoppen.

Wreedheden

De wreedheden waartoe het regime Alijev in staat is, zijn al zeer lang geweten. Bij de Navo herinneren ze zich nog een stage in 2004 in Hongarije waaraan Armeense en Azerbeidzjaanse militairen deelnamen . Een Azerbeidzjaanse militair hakte ’s nachts een Armeniër in stukken, werd in Hongarije tot levenslang veroordeeld en in 2012 aan Azerbeidzjan uitgeleverd. Alijev ontving hem als een held.

Tijdens de oorlog van twee jaar geleden, waren er ook talrijke beelden over executies en folteringen. Alijev kreeg toen uitgebreide steun van Turkije dat onder meer jihadistische huurlingen uit Syrië overvloog. Van die wreedheden werden telkens videobeelden van gemaakt om zo de Armeniërs te terroriseren.

De EU heeft nooit sancties genomen. Sinds 1994 kan het westen rekenen op de familie Alijev, toen nog vader Geidar, een oudgediende van de KGB.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Azerbeidzjan en Iran: een ontluikend conflict

Het meest prille conflict in de regio katalyseert op staag tempo aan de Iraans-Azbajdzjaanse grens, en blijft tot op heden vrijwel onvermeld in Nederlandstalige media. Wat veroorzaakt de spanningen…

Print Friendly, PDF & Email

Onthoofdingen in Nagorno-Karabach

Met het bestandsakkoord rond Nagorno-Karabach is er nog geen einde gekomen aan de gruweldaden. Videobeelden met de onthoofding van Armeniërs, geven alvast de indruk dat met de door Turkije…

Print Friendly, PDF & Email

Bakoe, met dank aan Israël

De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev mag Israël op beide knieën danken voor zijn aandeel in de zege op de Armeniërs. Want de Israëlische drones Orbiter 1K en ander tuig…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×