Ursula: stilte voor gas

EU zwijgt over misdaden Azerbeidzjaanse president Alijev

De videobeelden over Azerbeidzjaanse militairen die vorige maand Armeense krijgsgevangenen executeren, zijn authentiek, aldus Human Rights Watch. De EU vraagt Azerbeidzjan een onderzoek in te stellen naar deze en andere beschuldigingen van oorlogsmisdaden. Brussel vraagt dus de dader een onderzoek in te stellen naar zijn misdaden.

De EU houdt zich wel erg op de vlakte, president Ilham Alijev hoeft zich geen zorgen te maken. Ursula Von der Leyen, voorzitster van de EU-Commissie, noemde hem in juli nog “een betrouwbare partner”. De EU sloot toen een akkoord af voor de verdubbeling van Azerbeidzjaanse gasleveringen ter vervanging van Russisch gas.

De beelden over de executies dateren van september. Op een andere video is te zien hoe Azerbeidzjaanse militairen het lichaam verminken van een vermoorde Armeense vrouw, zoals het afhakken van een vinger die ze in haar mond stoppen.

Wreedheden

De wreedheden waartoe het regime Alijev in staat is, zijn al zeer lang geweten. Bij de Navo herinneren ze zich nog een stage in 2004 in Hongarije waaraan Armeense en Azerbeidzjaanse militairen deelnamen . Een Azerbeidzjaanse militair hakte ’s nachts een Armeniër in stukken, werd in Hongarije tot levenslang veroordeeld en in 2012 aan Azerbeidzjan uitgeleverd. Alijev ontving hem als een held.

Tijdens de oorlog van twee jaar geleden, waren er ook talrijke beelden over executies en folteringen. Alijev kreeg toen uitgebreide steun van Turkije dat onder meer jihadistische huurlingen uit Syrië overvloog. Van die wreedheden werden telkens videobeelden van gemaakt om zo de Armeniërs te terroriseren.

De EU heeft nooit sancties genomen. Sinds 1994 kan het westen rekenen op de familie Alijev, toen nog vader Geidar, een oudgediende van de KGB.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 248 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook