Geopolitieke Ontwikkelingen
Mensenrechten

INTERNATIONALE POLITIEK

Regionale Conflicten
Economie

Uitpers : hun enige one-liners zijn de titels

‘s Morgens word ik wakker met het journaal van Radio 1. Dat van 9 uur, want ik word een dagje ouder. Vier dagen op de zeven twijfel ik of de wereld nog bestaat. Want nieuws erover is er niet. Geen nieuws is goed nieuws zegt men dan, maar ik weet beter. Dat ‘Vlaanderen’ nog bestaat krijg ik wel in mijn strot geduwd, op mijn nuchtere maag

Niet alleen met de radio heb ik een probleem, neem nu Ter Zake. Of het nu het jongere duo of de oudere versie is, glimmende zelfvoldaanheid is troef. Ze hebben identieke interviewtechnieken: zelfingenomen onderbreken en eigen opinies doordrukken, ‘Vlaams’ en rechts. Soms om de muren op te lopen. Laatst nog bij de treinstaking: ongegeneerd antisyndicaal, alsof het woord vakbond een vuil woord was en de spoorbonden kregen zelfs de gelegenheid niet om de redenen van hun staking uit te leggen. Onze sterjournalisten moesten dringend kwijt wat ‘de mensen’ dachten en die waren al die stakingen beu. Of neem nu Bart De Wever, de man komt meer in het journaal dan Jan Becaus, voor wie het toch wel zijn beroep is.

Mijn buitenland informatie moet ik ergens anders halen, en als ik anders denk dan ‘de mensen’ dan moet ik maar mijn toevlucht zoeken in een opinie-pagina. Bij De Standaard moet ik niet proberen. Daar sta ik op een zwarte lijst met opinieverbod, en ik vrees dat ik niet de enige ben.

Dus De Morgen. “Kan het in 700 woorden?” “OK, je stuk is interessant het mogen er 1000 worden”. Waar ik over schrijf, Palestijnen en Arabieren, heb ik meestal al twee duizend woorden nodig om eerst de vooroordelen op te ruimen over de topic waar ik het wil over hebben, en dan kan ik er pas echt aan beginnen.

Daarom schrijf ik in Uitpers. Informatie en Inzicht is mijn en hun motto. En het mag lang, het is toch on line, en gratis in tegenstelling tot de kwaliteitskranten. En, de enige one-liner die je er moet produceren is je titel. En met een redactie die over de kwaliteit waakt. Terzijde, ik zit niet in de redactie, want anders zouden over wat ik hier nu schrijf ze in Brussel zeggen: eigen lof stinkt. Maar in dit geval wil ik ter gelegenheid van het honderdste nummer Uitpers op zijn Arabisch bewieroken met een geur van muskus, amber en jasmijn.

(Uitpers, nr 100, 9de jg., juli-augustus 2008)

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

 ‘Fuck de media, red de pers’

Voorwaar een merkwaardige boektitel. En wat is dan wel het verschil tussen pers en media ? Het jongste boek van de “geestelijke vader’ van bladen zoals ‘Joepie’ en ‘Dag Allemaal’”,…

Print Friendly, PDF & Email

Oorlogsmisdaden? Persvrijheid?

Hij had het zelf niet kunnen bedenken, Julian Assange. Precies op het ogenblik dat al onze media bulken van de beschuldigingen aan het adres van Rusland voor oorlogsmisdaden en…

Print Friendly, PDF & Email

De Morgen illustreert hoe media platform bieden aan militaristische visies

“Het Westen streefde altijd stabiliteit na, met een veilig Europa in een vredevolle wereld. De Russen hebben andere ambities: ze willen een invloedssfeer”, aldus Jonathan Holslag in De Morgen…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

STANDPUNT VAN DE REDACTIE : Gaza, nu eindelijk sancties?

Schieten op mensen die willen eten. In Gaza-stad zijn 112 doden en 760 gewonden gevallen bij een beschieting van mensen die naar de voedselbedeling holden, aldus het ministerie van…

Print Friendly, PDF & Email

Argentinië: clash en boem, boem

‘Volslagen gek, maar niet idioot’, zo wordt nu gezegd. Het is hard tegen hard in Argentinië. De nog niet zo lang geleden verkozen President Javier Milei werkte eerst met…

Print Friendly, PDF & Email

CIA 10 jaar – en meer – Oekraïne

De Russische oorlog tegen Oekraïne is zijn derde jaar ingegaan. De tweede verjaardag van de “speciale militaire operatie” viel ook samen met de tiende verjaardag van de stevige inplanting…

Print Friendly, PDF & Email
Onze sociale zekerheid

You May Also Like

×