Uitpers, al 15 jaar

Tegen de stroom in en zonder financiële middelen, zo startte onze kleine ploeg in de herfst van 1999 met deze elektronische webzine, Uitpers. Toch halen we met Uitpers moeiteloos onze 15e verjaardag, nog steeds tegen de stroom in en nog altijd zonder financiële middelen. Met deels dezelfde ploeg.

In 1984 was er al het idee om te starten met een maandblad over internationale politiek dat niet “mainstream” zou zijn, dat zou trachten het wereldnieuws kritischer te benaderen. Maar dat viel veel te duur uit, het project werd opgeborgen. Tot eind vorige eeuw die financiële struikelblok dankzij Internet wegviel en we in de herfst van 1999 met een webzine konden starten. Ons kapitaal bestond en bestaat uit de mensen die meewerken, onder wie verscheidene journalisten die ooit voor ‘mainstream’ media werkten, vredesactivisten en experts inzake Internet.

Intussen is de nood aan kritische internationale achtergrond en analyse alleen maar sterk toegenomen. De recente ‘mainstream’ berichtgeving en duiding over de Arabische wereld en Oost-Europa, zoals over Libië, Syrië, Oekraïne zijn daar een bijna dagelijkse illustratie van. We voelen ons vaak verlamd omdat we niet ruimer en niet diepgaander kunnen werken. We zijn immers erg beperkt inzake personenkracht, inzake tijd dus ook. De jongste jaren hebben we gelukkig kunnen overschakelen van een maandelijks “blad” op een soepele formule waardoor we op actualiteit kunnen inspelen en we toch enkele artikels per week kunnen plaatsen. In ons archief zitten intussen duizenden bijdragen opgeslagen.

We deden enkele pogingen om meer middelen te werven om ruimer te kunnen werken, bijv. om freelance journalisten te betalen, om promotie te maken. We wendden ons ooit tot de overheid die betrekkelijk gul is voor de grote mainstreammedia. Zo werden subsidies uitgetrokken om de expertise van oudere journalisten te promoten. Maar de subsidies gingen alleen naar de grote concerns, we voldeden zeker aan de voorwaarden, maar we waren “te klein”.

Onze middelen blijven dus beperkt tot enkele maandelijkse financiële bijdragen van lezers waarmee we de kosten van de website betalen. Daardoor blijft ons bereik veel lager dan onze ambitie. We hebben een goed bereik opgebouwd, dat wel, en veel bijdragen worden door andere Internetmedia overgenomen. Maar met uitbouw van de redactie en een beetje promotie kunnen we een sprong maken.

Lezers laten ons vaak weten dat “we nodig zijn”. Draag dan ook een steentje bij tot onze sprong. Met een gulle gift. Of met een maandelijkse bijdrage zoals enkele lezers doen.
 Uitpers BE73 8508 3127 6860

Print Friendly, PDF & Email

Visited 250 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook