INTERNATIONALE POLITIEK

Uitpers, al 15 jaar

Image

Tegen de stroom in en zonder financiële middelen, zo startte onze kleine ploeg in de herfst van 1999 met deze elektronische webzine, Uitpers. Toch halen we met Uitpers moeiteloos onze 15e verjaardag, nog steeds tegen de stroom in en nog altijd zonder financiële middelen. Met deels dezelfde ploeg.

In 1984 was er al het idee om te starten met een maandblad over internationale politiek dat niet “mainstream” zou zijn, dat zou trachten het wereldnieuws kritischer te benaderen. Maar dat viel veel te duur uit, het project werd opgeborgen. Tot eind vorige eeuw die financiële struikelblok dankzij Internet wegviel en we in de herfst van 1999 met een webzine konden starten. Ons kapitaal bestond en bestaat uit de mensen die meewerken, onder wie verscheidene journalisten die ooit voor ‘mainstream’ media werkten, vredesactivisten en experts inzake Internet.

Intussen is de nood aan kritische internationale achtergrond en analyse alleen maar sterk toegenomen. De recente ‘mainstream’ berichtgeving en duiding over de Arabische wereld en Oost-Europa, zoals over Libië, Syrië, Oekraïne zijn daar een bijna dagelijkse illustratie van. We voelen ons vaak verlamd omdat we niet ruimer en niet diepgaander kunnen werken. We zijn immers erg beperkt inzake personenkracht, inzake tijd dus ook. De jongste jaren hebben we gelukkig kunnen overschakelen van een maandelijks “blad” op een soepele formule waardoor we op actualiteit kunnen inspelen en we toch enkele artikels per week kunnen plaatsen. In ons archief zitten intussen duizenden bijdragen opgeslagen.

We deden enkele pogingen om meer middelen te werven om ruimer te kunnen werken, bijv. om freelance journalisten te betalen, om promotie te maken. We wendden ons ooit tot de overheid die betrekkelijk gul is voor de grote mainstreammedia. Zo werden subsidies uitgetrokken om de expertise van oudere journalisten te promoten. Maar de subsidies gingen alleen naar de grote concerns, we voldeden zeker aan de voorwaarden, maar we waren “te klein”.

Onze middelen blijven dus beperkt tot enkele maandelijkse financiële bijdragen van lezers waarmee we de kosten van de website betalen. Daardoor blijft ons bereik veel lager dan onze ambitie. We hebben een goed bereik opgebouwd, dat wel, en veel bijdragen worden door andere Internetmedia overgenomen. Maar met uitbouw van de redactie en een beetje promotie kunnen we een sprong maken.

Lezers laten ons vaak weten dat “we nodig zijn”. Draag dan ook een steentje bij tot onze sprong. Met een gulle gift. Of met een maandelijkse bijdrage zoals enkele lezers doen.
 Uitpers BE73 8508 3127 6860

Relevant

Uitpers 25 : Een andere wereld

Uitpers begon in 1999, vijfentwintig jaar geleden. Dat was het jaar van de Battle of Seattle, het massale protest tegen de neoliberale vrijhandelsideologie van de Wereldhandelsorganisatie. Twee jaar later…

 ‘Fuck de media, red de pers’

Voorwaar een merkwaardige boektitel. En wat is dan wel het verschil tussen pers en media ? Het jongste boek van de “geestelijke vader’ van bladen zoals ‘Joepie’ en ‘Dag Allemaal’”,…

Oorlogsmisdaden? Persvrijheid?

Hij had het zelf niet kunnen bedenken, Julian Assange. Precies op het ogenblik dat al onze media bulken van de beschuldigingen aan het adres van Rusland voor oorlogsmisdaden en…

Laatste bijdrages

Hoe het arbeidsrecht mondiaal wordt uitgehold

165.000 werkende armen in België, zo leerden we enkele weken geleden. De helft van alle werklozen krijgt geen uitkering, zo staat vandaag in de krant. Het inkomen uit arbeid…

Tax the rich!

Ja, maar hoe ? Het debat is nu al enkele jaren aan de gang en zoals gebruikelijk is wanneer het over belastingen gaat, kan het nog wel even duren. Vooral…

Barnier spaart Macrons vrienden

Na de 7 vette jaren voor de rijken, enkele jaren “soberheid” voor iedereen. President Emmanuel Macron heeft zijn reputatie van “président des riches” teveel eer aangedaan: Eén procent werd…

 De Holocaust en het stilzwijgen van het Vaticaan

You May Also Like

×