INTERNATIONALE POLITIEK

Uiterst-rechts op winst in Italië

Image

Coalities van uiterst-rechts en rechts hebben bij enkele lokale verkiezingen zondag en maandag, talrijke zeges geboekt. Het ging wel om een beperkt aantal steden (7 provinciale hoofdsteden) en gemeenten, maar de regerende coalitie van premier Giorgia Meloni komt er wel versterkt uit. De opkomst voor deze tweede ronde lag gemiddeld onder de helft.

De coalitie van Meloni’s uiterst-rechtse Fratelli d’Italia, van de even rechtse Lega en van Forza Italia (EVP) wint in Pisa, Massa, Siena, Ancona en Brindisi. Deze twee laatste zijn veroverd op centrumlinks.

Centrumlinks kan zich troosten met de verrassende zege in Vicenza op de uittredende rechtse burgemeester. Ook in Udine verovert centrumlinks de meerderheid. In Brescia wint centrumlinks met een ruime meerderheid. Rechts ligt ook voorop in enkele Siciliaanse steden, Trapani en Catania.

Bij links is er vooral ontgoocheling bij de Partito Democratico (PD) omdat die had gerekend op een “effect Schlein”. Begin dit jaar kozen de leden de linkse Elly Schlein tot voorzitter. In de peilingen klom de PD sindsdien, maar dat heeft zich niet vertaald in deze lokale verkiezingen. Matteo Salvini, leider van de Lega, sprak van een grote overwinning en schertste met het “opmerkelijke Schlein-effect”.

EVP en Fratelli

In het kamp van de regering wordt onderhandeld over de Europese verkiezingen van juni volgend jaar. In contacten met de EVP heeft Fratelli d’Italia geweigerd om als teken van toegeving de vlam uit het symbool van de partij te halen. Die vlam is een symbool uit het fascisme, waarvan Fratelli d’Italia een rechtstreekse erfgenaam is.

Volgens de krant La Repubblica onderhandelen EVP en Fratelli d’Italia met het oog op de Europese verkiezingen. Forza Italia maakt deel uit van de EVP, maar die laatste zoekt uitbreiding daar Forza erg zwak staat (rond 7 tot 8 % in peilingen). Ook vanuit de Lega is al eerder onderhandeld met de EVP die duidelijk steeds minder moeite heeft met uiterst-rechts. Een woordvoerder van Fratelli d’Italianoemde het bericht van La Repubblica “een verzinsel”.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Italiaanse stembus wisselend

Giorgia Meloni, premier van Italië, kan zich na de recente nederlaag op Sardinië, troosten met de overwinning van haar partijgenoot Marco Marsilio in de Abruzzen. Deze regio in het…

Print Friendly, PDF & Email

Meloni veegt op ‘kermis’ grenzen uit

Opendeur dagen bij uiterst-rechts Atreju, de vierdaagse ‘kermis’ van Fratelli d’Italia, is voor de Italiaanse premier Giorgia Meloni een gelegenheid om rond haar uiterst-rechtse partij geestesgenoten samen te brengen.…

Print Friendly, PDF & Email

Meloni schrapt erop los

De Italiaanse regering van premier Giorgia Meloni heeft als 1 Mei-cadeau de ‘reddito di cittadinanza’ geschrapt. Dit ‘minimale burgerinkomen’ was in 2018 het grote campagnethema van de Vijfsterrenbeweging (M5S).…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

You May Also Like

×