Uiterst-rechts, nu ook Estland

Jüri Ratas van de Centrumpartij blijft eerste minister van Estland. Maar in zijn regeringsploeg zitten nu ook 5 ministers van de uiterst-rechtse EKRE (Conservatieve partij van Estland).  De leiders van EKRE manifesteerden zich voor het parlement met het  ‘White supremacy’ gebaar. Estland is de achtste lidstaat van de EU met radicaal rechtse regeringsdeelname.
EKRE haalde bij de parlementsverkiezingen 17,8 % van de stemmen, de Centrumpartij 23,1 %.  Het is een merkwaardige combinatie, want de Centrumpartij heeft steun van de etnische Russen die in Estland wonen, terwijl EKRE  sterk anti-Russisch is. EKRE is ook tegen migranten, tegen rechten voor homo’s, tegen recht op abortus. Guy Verhofdstadt heeft als voorzitter van de liberale ALDE in het EU-parlement de Centrumpartij, die daar deel van uitmaakt, gewaarschuwd voor die samenwerking met EKRE.
EKRE krijgt de posten van  Binnenlandse Zaken, Financiën, Milieu, Landbouw en Handel. Martin Helm, minister van Financiën en zoon van EKRE-leider Mart Helme (Binnenlandse Zaken), deed enkele uitspraken over de media die bezorgdheid wekken over de persvrijheid.
Estland is de zoveelste lidstaat van de EU waar radicaal rechts regeert of meeregeert. In Polen is er de reactionaire PiS die als enige regeert, in Hongarije Fidesz, in Italië domineert de uiterst-rechtse Lega de regering. Verder nemen radicaal-rechtse partijen deel aan de regering in Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië en Slovakije. De rechtse regering in Denemarken kan alleen regeren met gedoogsteun van de uiterst-rechtse Deense Volkspartij.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 357 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook