Uit San Lucas met heel mijn hart

Saskia Pijnenburg, Uit San Lucas met heel mijn hart, Over het leven in de Boliviaanse Andes, Boekenplan, Maastricht, 2008, 185 blz. ISBN 9789086660667, 16,50 euro

Het gebeurt niet zo vaak dat er in het Nederlands over Bolivia wordt geschreven. Hoewel het een zeer boeiend land is, krijgt het in de media zeer weinig aandacht, tenzij er een uitschieter is zoals een referendum, een grondwetswijziging, een wegblokkade of sociale onlusten waardoor het land even het wereldnieuws haalt. De Nederlandse Saskia Pijnenburg doet dat wel.

Van 2001 tot 2007 woonde zij met haar gezin in de onherbergzame Boliviaanse

Altiplano. De standplaats van het Nederlandse gezin is San Lucas, een minuscuul dorpje in the middle of nowhere op honderden kilometers van grotere centra als Sucre en Potosí.

De auteur blijft een beetje vaag over de precieze opdracht van de familie – wie werkt en voor wie? – maar hun werk situeert zich duidelijk in het kader van ontwikkelingssamenwerking.

Uit San Lucas met heel mijn hart is een dagboek waarin de auteur verslag brengt van het dagelijkse leven in dat kleine Andesdorp dat ook het dorp van de familie-Pijnenburg wordt. “Ons huis, jonge hondjes, diploma-uitreiking, overstromingen, Allerheiligen, de schoolraad, boodschappen doen, de feestdagen, moederdag en coca lezen” zijn de sprekende titels van kleine hoofdstukjes waarin zij vanuit een grote betrokkenheid een schets maakt van het leven in een inheemse gemeenschap. Die invalshoek is op zich zeer interessant – de beschrijving van binnen uit wordt meestal verricht door antropologen die aan participatieve observatie doen – maar is nog geen voldoende reden om een goed boek te schrijven. De pen waarmee het grote hart van Saskia Pijnenburg schrijft, is onvoldoende geoefend en overstijgt amper het niveau van een saaie beschrijving. Dat is jammer. Jammer is ook dat de buitenwereld maar amper doordringt in haar relaas. Nu en dan beschrijft zij de wegblokkades waarmee zij geconfronteerd wordt, maar de context daar rond brengt zij niet in beeld. Tussen 2001 en 2007 zijn er in Bolivia nochtans spectaculaire dingen gebeurd die volledig aan haar aandacht voorbij gaan. Ik vraag mij af of men in San Lucas ooit van een zekere Evo Morales gehoord heeft.

(Uitpers, nr. 111, 10de jg., juli-augustus 2009)

U kunt dit boek via de link hieronder rechtstreeks bestellen bij:

en wie via Uitpers bestelt, helpt Uitpers!

De link:

http://www.groenewaterman.be/anne/index.dll?webpage=index.htm&inpartcode=860094&refsource=uitpers

Print Friendly, PDF & Email
Over Walter Lotens

Walter Lotens studeerde moraalfilosofie, ex-leraar, woonde lang in Suriname, reiziger, Latijns-Amerika watcher en freelancer. Hij schrijft voornamelijk over bewegingen van onderuit van Borgerhout over Madrid en Barcelona tot Cochabamba en Paramaribo. Hij houdt lezingen rond de thema’s die hij in zijn boeken aansnijdt (www.walterLotens.net).