26 September 2020

Turkse terreur in Syrië

Een internationale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties vindt de Turkse regering medeschuldig aan zware oorlogsmisdaden in de gebieden die onder feitelijk Turks gezag staan. De misdaden – massaverkrachtingen, folteringen plundering van eigendommen, uitdrijvingen – zijn het werk van het zogenaamde Syrische Nationaal Leger dat betaald en bewapend wordt door Ankara.

Systematisch

In een pas uitgebracht rapport van die commissie wordt onder meer gemeld hoe een Koerdische vrouw uit haar cel werd gehaald om voor de ogen van de Koerdische mannelijke gevangenen herhaaldelijk te worden verkracht. Dat gebeurt in het district Afrin dat tot 2018 volledig Koerdisch was, tot Turkse troepen het innemen en er hun bondgenoten plaatsten.

In de Koerdische regio’s waar Turkse troepen zijn, heerst terreur, aldus dat rapport. Het gaat om Afrin en om de lange strook aan de noordgrens van Syrië. Het rapport zegt dat het geen alleenstaande gevallen zijn, maar dat er systematisch wordt gefolterd en op grote schaal verkracht om de bevolking te terroriseren.

Annexatie

Er bestaat volgens de commissie ook geen twijfel aan dat de Turkse militairen en ambtenaren daar perfect weet van hebben en medeplichtig zijn. Turkije heeft die gebieden zogoed als geannexeerd, de Syrische munt is vervangen door de Turkse lire, het zijn Turkse ambtenaren die de administratie doen. Zij zien toe op het verdrijven en beroven van Koerdische bewoners. Bovendien worden gevangenen naar Turkije overgebracht om daar krachtens de Turkse anti-terreurwetten te worden berecht.

De door Turkije betaalde milities hebben intussen begin dit jaar manschappen afgestaan om als huurlingen in Libië te gaan vechten. Het zou om 7000 huurlingen gaan.

Turkije is een belangrijk lid van de NAVO.

Print Friendly, PDF & Email
Visited 15 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

×