Turkije: Koerden moeten zwijgen

In Turkije zijn 110 Koerden opgepakt tijdens een zogenaamde antiterroristische operatie tegen de verboden PKK, Koerdische Arbeiderspartij. Het zou vooral gaan om advocaten, journalisten, politici en artiesten. Volgens Koerdische kringen gebeurt dat met het oog op de naderende presidents- en parlementsverkiezingen.

Er waren meer dan 150 personen opgepakt van wie er 110 opgesloten blijven. Volgens de Koerden gaat de operatie verder en zal het aantal gearresteerden de komende dagen toenemen. De invallen en arrestaties gebeurden hoofdzakelijk in Koerdische provincies, met het hoogste aantal in Diyarbakir, de belangrijkste stad in Koerdisch gebied.

Fraude

Volgens het Koerdisch Instituut in Brussel zijn veel advocaten opgepakt omdat zij mogelijke verkiezingsfraude kunnen controleren, wat de overheid wil beletten. Nu de overwegend Koerdische HDP (Democratische Volkspartij) zelf geen kandidaat voorstelt voor de presidentsverkiezingen, is president Erdogan ervoor beducht dat de Koerden massaal op oppositiekandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaan stemmen.

Er zijn ook veel journalisten opgepakt. Die kunnen immers berichten over mogelijke fraude; nu worden ze monddood gemaakt. De opgepakte politici behoren tot de HDP die in de peilingen voor de parlementsverkiezingen goed scoren.

Het Koerdisch Instituut meldde ook dat de meeste leden van een Koerdisch theatergezelschap dat half mei hier zou optreden ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving, eveneens zijn gearresteerd.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 3 times, 1 visit(s) today
Over Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Zie ook

×