INTERNATIONALE POLITIEK

Turkije: Koerden moeten zwijgen

Image

In Turkije zijn 110 Koerden opgepakt tijdens een zogenaamde antiterroristische operatie tegen de verboden PKK, Koerdische Arbeiderspartij. Het zou vooral gaan om advocaten, journalisten, politici en artiesten. Volgens Koerdische kringen gebeurt dat met het oog op de naderende presidents- en parlementsverkiezingen.

Er waren meer dan 150 personen opgepakt van wie er 110 opgesloten blijven. Volgens de Koerden gaat de operatie verder en zal het aantal gearresteerden de komende dagen toenemen. De invallen en arrestaties gebeurden hoofdzakelijk in Koerdische provincies, met het hoogste aantal in Diyarbakir, de belangrijkste stad in Koerdisch gebied.

Fraude

Volgens het Koerdisch Instituut in Brussel zijn veel advocaten opgepakt omdat zij mogelijke verkiezingsfraude kunnen controleren, wat de overheid wil beletten. Nu de overwegend Koerdische HDP (Democratische Volkspartij) zelf geen kandidaat voorstelt voor de presidentsverkiezingen, is president Erdogan ervoor beducht dat de Koerden massaal op oppositiekandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaan stemmen.

Er zijn ook veel journalisten opgepakt. Die kunnen immers berichten over mogelijke fraude; nu worden ze monddood gemaakt. De opgepakte politici behoren tot de HDP die in de peilingen voor de parlementsverkiezingen goed scoren.

Het Koerdisch Instituut meldde ook dat de meeste leden van een Koerdisch theatergezelschap dat half mei hier zou optreden ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving, eveneens zijn gearresteerd.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Politieraid tegen Koerdische zenders

Een reactie na inval in Denderleeuw Wil men in West-Europa de Koerdische democratische stem definitief de mond snoeren? Is er ooit enig bewijs geleverd van gevaar voor terroristische activiteiten…

Print Friendly, PDF & Email

Nieuwe start voor de pro-Koerdische beweging: HDP wordt HEDEP

De pro-Koerdische HDP-partij, die de democratische en Koerdische oppositie in Turkije verenigt, veranderde tijdens haar vierde congres haar naam in HEDEP. Voor de basis is de continuïteit verzekerd, maar…

Print Friendly, PDF & Email

Turkije bombardeert Noord-Syrië

Niet alleen in en rond Gaza laait het geweld op. Een week voor de inval van Hamas in Israël lanceerde het Turkse leger een militaire operatie in het noorden…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×