Turkije begraaft Khashoggi

De Turkse justitie zet een punt achter de moord op Jamal Khashoggi, in 2018 vermoord op het Saoedische consulaat in Istanbul en er in stukjes gehakt. Khashoggi is postuum slachtoffer van de toenadering tussen Turkije enerzijds, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië anderzijds.
De omgeving van de vermoorde journalist is zwaar geschokt door die Turkse beslissing. De Turkse justitie had gezworen die zaak te zullen ophelderen en de schuldigen te berechten; 26 Saoedi’s waren in die moordzaak als daders en medeplichtigen genoemd. Maar de Turkse justitie laat de zaak nu over aan de Saoedische.
Broeders
Khashoggi behoorde tot de Saoedische elite, maar was door zijn kritische artikels in onder meer de Washington Post, en vooral door zijn toenadering tot de Moslim Broeders, in ongenade gevallen. De machtige Saoedische kroonprins Mohammed Ben Salman (MBS) beschouwde hem als verrader en wordt door Khashoggi’s omgeving – en door de Amerikaanse inlichtingendiensten – gezien als de opdrachtgever voor de moord.
Khashoggi was op 2 oktober 2018 naar het Saoedisch consulaat in Istanbul gegaan voor documenten met het oog op zijn huwelijk, terwijl zijn verloofde wachtte. Hij kwam nooit meer levend buiten. Nadat hij was vermoord, werd zijn lijk in mootjes gehakt en in koffers buiten gedragen.
Turkije en zijn bondgenoot Qatar, de voornaamste sponsor van de Moslim Broeders, lagen in die periode zwaar overhoop met het Saoedisch-Emirati kamp. Vorig jaar kwam daar echter verandering in. Turkije heeft zware economische problemen en hoopt via toenadering tot de Saoedi’s en de Emiraten op financiële hulp en investeringen.
In februari bezocht de Turkse president Recip Tayyip Erdogan de Emiraten. Hij had ook een bezoek aan Saoedi-Arabië voorzien, maar daar wou men hem slechts ontvangen als de rechtszaak rond de moord op Khashoggi was afgesloten. Nu dat van de baan is kan Erdogan ook op bezoek naar Riyad.
Visited 326 Times, 1 Visit today
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.