‘Tsipras’ in Rome
Tsipras, naar de naam van de Griekse premier Alexis Tsipras, is in Italië een recent scheldwoord. Misnoegde aanhangers van de geelgroene coalitie (geel voor Vijfsterrenbeweging M5S, groen voor uiterst-rechtse Lega) beschuldigen hun leiders ervan net als Tsipras vroeger, te zwichten voor “het dictaat van Europa”. De regering Conte heeft namelijk onder druk van Brussel haar begrotingsdeficit gemilderd.
In 2014 diende verenigd uiterst-links een lijst in voor de EU-parlementsverkiezingen onder het etiket “Tsipras’. Het kan verkeren.
Beloften
Om enkele verkiezingsbeloften deels in te lossen, had de regering een begroting opgemaakt die een deficit van 2,8 % voorzag. Daarin zat een begin van ‘reditto di citadinanza’ (garantie van minimuminkomen), een versoepeling van de pensioenleeftijd en een begin van flat tax voor kleine ondernemingen. De Lega en M5S hadden veel meer beloofd, maar wilden daarmee al beginnen.
De vice-premiers, Matteo Salvini van de Lega en Luigi di Maio verklaarden herhaaldelijk dat ze geen duimbreed aan Brussel zouden toegeven. Vanop het balkon van Palazzo Cjigi, de ambtswoning van de premoer, sprak Di Maio triomfantelijk van een ‘victoria’, van een zege op Brussel.
Maar de maatregelen zijn intussen gevoelig afgezwakt om naar de 2 % deficit te gaan. Op een karikatuur is nu te zien hoe Jean-Claude Juncker, voorzitter van de EU-Commissie, vanop het balkon van Chigi victorie kraait.
Intussen raken de coalitiegenoten het over diverse punten niet eens. Zoals over grote werken. M5S voert al jaren campagne tegen de snelle spoorverbinding Lyon-Turijn. Onlangs betoogden in Turijn 40.000 burgers voor die aanleg waarvan de werken aan Franse kant al ver gevorderd zijn. De organisatie van zelfstandigen eist nu ook dat er grote werken komen om de economie te stimuleren.
Visited 294 Times, 1 Visit today
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.