INTERNATIONALE POLITIEK

Trump: verre van kansloos

Image
Florida, waar niet alle stemmen werden geteld

Hoe erg het ook is, we mogen ondanks alle peilingen onze wensen niet voor werkelijkheid nemen. De kans dat Donald Trump een meerderheid van stemmen haalt in de VS-presidentsverkiezingen, is zeer klein. Maar dat betekent absoluut niet dat hij kansloos is om nog vier jaar in het Witte Huis te blijven.

In 2016 haalde hij ook al drie miljoen minder stemmen dan zijn rivale van toen, Hillary Clinton, maar hij haalde het ruim bij de kiespersonen. En dat zou zich best kunnen herhalen.

Verdeler

Trump heeft in de voorbije vier jaar niets gedaan om nationaal stemmen te winnen. De “blauwe” (Democratische) burchten laten hem koud. Hij deed echter alles om zijn achterban te mobiliseren en dat lukte wonderwel. Die achterban geeft de doorslag in de zogenaamde ‘swing states’, de staten die met hun kiespersonen de doorslag kunnen geven. Zoals in 2016 gebeurde, toen Trump wel minder stemmen kreeg dan Clinton, maar toch overtuigend won.

Er is nog wel meer dat in Trumps kaart speelt: de VS zijn sukkelaars in het organiseren van verkiezingen. Wie oud genoeg is herinnert zich misschien de presidentsverkiezingen van 2000. Die hadden plaats op 7 november en pas op 12 december werd de uitslag bekendgemaakt: Bush won van Gore, met minder stemmen maar meer kiespersonen in het kiescollege. Alles hing af van Florida. Wekenlang zaten ze daar te tellen en te hertellen, met oude ponskaarten onder meer. Pakken stemmen werden weggemoffeld (‘ongeldig’ verklaard), vooral dan uit de arme buurten.

Knoeien

Is het nu beter? Hoelang is het geleden (februari) dat de voorverkiezingen in Iowa een ware chaos bleken, en sindsdien volgen de vaudeville voorverkiezingen elkaar op – en dat ligt niet alleen aan corona.

In de VS bestaan bovendien allerlei mechanismen om kiezers die je niet aanstaan, uit te schakelen. Veel staten die door de Republikeinen worden gecontroleerd, bedenken allerlei procédés om vooral zwarten en Spaanstaligen uit te schakelen. In de ‘swing states’ kan dat veel verschil maken, zoals indertijd in Florida. We kunnen er donder op zeggen dat het Trump-kamp alle mogelijke knepen zal bedenken om in staten als Michigan, Pennsylvania, Florida, Wisconsin en andere het stemrecht aan banden te leggen.

Intussen is de regering bezig de US Postal Service te ontmantelen opdat zo weinig mogelijk per brief zou kunnen worden gestemd – of indien er gestemd is, dat die niet tijdig kunnen geteld worden, Trump vindt dat immers nadelig voor hem.

Winnen met minder

En zo blijft het scenario waarschijnlijk dat Trump met wat deskundig knoeiwerk toch weer een meerderheid in het kiescollege haalt, met miljoenen minder stemmen dan Democratisch rivaal Joe Biden. Vijf miljoen minder, of zelfs meer. Wat kan het Trump schelen dat ze in New York, de staten van New England of van de westkust massaal voor Biden stemmen, dat zijn toch verloren stemmen. Met de inzet van federale troepen in Portland wil Trump geen stemmen halen in Oregon, maar onder de ‘bange blanken’ in Ohio en andere swing states.

Trump heeft trouwens nog een andere troef: zijn achterban is erg gemotiveerd om voor hem te gaan stemmen. Terwijl de grootste motivatie voor de potentiële kiezers van Biden is, dat ze Trump weg willen. Wat is sterker: de liefde of de afkeer.

Relevant

Steeds meer storing en verwarring op de trans-Atlantische lijn

De aankondiging van VS-president Trump afgelopen week, dat hij een “lang en zeer productief” telefoongesprek had met Vladimir Poetin, waarin beide leiders overeenkwamen om onderhandelingen te beginnen die een…

Waarom laait het geweld terug op in Syrië?

Een fors offensief van de Syrische gewapende oppositie doet de burgeroorlog die het land al 13 jaar in zijn greep heeft, terug oplaaien en brengt het conflict opnieuw onder…

Genocide in Gaza heeft weinig impact op wapenleveringen naar Israël

Hoewel Israël beschuldigd wordt van genocide en er vanuit de VN geregeld wordt opgeroepen om geen wapens te leveren aan het land, lijkt dat weinig indruk te maken op…

Laatste bijdrages

Duterte in Den Haag

Inmiddels Marcos op de Filippijnen In 2017 plaatste een groep Filipijnse socialisten tientallen slippers op straat in Manilla. Achtergelaten op de openbare weg vormden de tsinelas, het schoeisel van…

VS. Exceptionalisme onder druk? 

De Verenigde Staten bekleden een uitzonderlijke positie in de kapitalistische wereld, dikwijls aangeduid met de term ‘exceptionalisme’. In het kort komt het erop neer dat de VS veruit de…

KOERD, DADER OF SLACHTOFFER ?

De onzekere rol van de Koerden in Voor-Azië en het Midden-Oosten Turkije verbiedt nog altijd te reppen van de Armeense Volkenmoord die in 1915 begon en uiteindelijk ruim anderhalf…

Homo holocauston

You May Also Like

×