President Trump heeft Huawei en 70 Amerikaanse leveranciers van de Chinese communicatie-onderneming op een zwarte lijst geplaatst. Die toeleveranciers moeten toestemming vragen om Huawei nog onderdelen te mogen leveren. Google heeft al gereageerd en schroeft de samenwerking met Huawei terug. Diverse chipmakers zijn hetzelfde van plan. Le Monde heeft het over het optrekken van een nieuwe maar virtuele Berlijnse muur.
Huawei dat in de VS al door de grote operatoren geweerd werd, blijft zijn omzet maar opvoeren en is aardig op weg om het grootste merk van smartphones te worden. Het bedrijf wil zich zelfs in nieuwe sectoren lanceren zoals TV en ook in een cloud databank. Huawei is een trendsetter in het academisch debat over allerlei nieuwe technologieën: IoT, cloud computing, AI en zelfs cyberveiligheid. Voorts zijn de Europese bondgenoten niet echt van plan Huawei te boycotten voor hun 5G netwerk zoals de VS wil. Het is zelfs zo ver gekomen dat Huawei en Samsung al een 5G-toestel op de markt brachten en dat Apple dit maar plant voor het tweede semester van 2020.
Zwarte lijst
President Trump heeft dan maar gekozen voor het zware geschut. Hij vervangt de marktprincipes voor Huawei door een eigen staatsdirigisme: voortaan moeten 70 Amerikaanse leveranciers goedkeuring vragen om Huawei nog onderdelen te mogen leveren. Ze werden door het Ministerie van Handel op de zogenaamde zwarte ‘Enitity List’ geplaatst. Iemand op de lijst mag enkel nog onderdelen leveren met speciale toestemming. Huawei besteedde jaarlijks een derde van zijn begroting of 11 miljard $ aan de aankoop van VS-onderdelen. Bij zijn 92 topleveranciers zijn er 33 Amerikaanse. Zo maakt chipproducent Qualcomm 50% van zijn omzet in China waarvan 5 tot 10% bij Huawei.
Bedoeling van het droogleggen van Huawei is een tweede ZTE te forceren. Vorig jaar heeft de VS al gedecreteerd dat aan ZTE geen onderdelen meer geleverd mochten worden en enkele weken nadien zag het bedrijf zich verplicht de productie te staken. Enkel door toedoen van Xi Jinping kon nadien mits het betalen van een miljardenboete en het ontslaan van het management de normale bedrijfswerking worden hersteld.
De vraag of Huawei hetzelfde lot zal ondergaan, ligt op ieders lippen. Volgens analist Edison Lee van Jefferies in de Financial Times beoogt Trump met zijn initiatief drie zaken: vooreerst wordt de toelevering bij Huawei in de war gestuurd, voorts wordt de uitrol van 5G vertraagd en tenslotte worden de handelsonderhandelingen er nog moeilijker door.
Google heeft al geregeerd op het presidentieel verzoek en schroeft de samenwerking met Huawei terug. Bestaande Android versies zullen blijven werken, maar nieuwe versies (inclusief de belangrijke veiligheidsupdates) zullen niet meer worden doorgespeeld. Nieuwe versies en updates komen alleen nog beschikbaar als deze door Google voor open source beschikbaar worden gesteld. Op nieuwe Huawei-smartphones zouden ook geen Google Play Store, Gmail en YouTube meer mogen. Dit wordt vooral in Europa een probleem, minder in China. Google bevestigde wel dat Google Play Protect, dat de gebruikers moet beschermen tegen malware beschikbaar blijft.
Volgens Bloomberg zullen de chipproducenten Intel, Qualcomm, en Broadcom ook hun banden met Huawei doorknippen. Nikkei rapporteert dat Infineon Technologies, Micron Technology en Western Digital hetzelfde zullen doen. De Financial Times meent te weten dat diverse VS-spionagediensten een reeks van geheime vergaderingen hadden met topbedrijven waarbij ze hen bewust makten van het ‘Huawei gevaar voor de Amerikaanse veiligheid’.
Reacties
Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft gebeld met zijn ambtsgenoot Pompeo en gewaarschuwd niet te ver te gaan. Wang blijft aandringen op onderlinge samenwerking, maar wel op basis van wederzijds respect. Woordvoerder Lu Kang van Buitenlandse Zaken beklemtoonde dat na jaren onderzoek door het VK, Duitsland en de EU er geen achterdeurtjes ontdekt werden bij Huawei terwijl er bij CISCO 10 incidenten zijn sinds 2013. Hij voegde er nog aan toe dat sinds de PRISM-affaire de VS zwijgt over zijn onwettelijke praktijken. Het persagentschap Xinhua spreekt over pestgedrag, de wet van de jungle en gangsterlogica.
Voorzitter Teresa He Tingbo van de Huawei chipdochter HiSilicon dat 7000 personeelsleden telt, deelde mee dat haar onderneming nu overgeschakeld is op een rampenplan waarvan het scenario al klaar lag. Dit back-up plan zal volgens He de strategische veiligheid verzekeren van de meeste van de bedrijfsproducten en er een ononderbroken toelevering van verzekeren.
Volgens haar is ‘het reservewiel klaar’. Dat het geen gewone oefening wordt, bleek uit haar woorden dat het ‘de meest tragische en heroïsche lange mars uit de geschiedenis van wetenschap en techniek kan worden’. Ook roterend voorzitter Ken Hu van Huawei mailde zijn personeelsleden dat het bedrijf de moeilijkheden al jaren verwachtte, dat het als voorzorg in onderzoek & ontwikkeling investeerde en zelfs in extreme gevallen kan verzekeren dat de bedrijfswerking niet veel te lijden zal hebben.
Stichter Ren Zhenfei zei aan Japanse journalisten dat de VS-maatregel de groei van Huawei maar lichtjes zal vertragen. ‘Huawei heeft niets onwettelijk gedaan’, aldus Ren die beloofde dat Huawei noch zijn management zal veranderen noch een controlecomité aanvaarden zoals ZTE wel deed. In verband met het Android systeem werkt Huawei sinds 2012 aan het alternatief Hongmeng dat klaar is. Dit neemt niet weg dat zelfs als dit geval zou zijn, dat de duizenden Android apps snel beschikbaar kunnen gesteld worden voor het nieuwe exploitatiesysteem.
Voorts heeft Huawei nog een voorraad kritische onderdelen opgeslagen voor ongeveer één jaar, aldus rapporten van de onderzoekhuizen Haitong en Canalys.
In Frankrijk heeft president Macron op Trumps initiatief gereageerd met de mededeling dat Frankrijk niet van plan is Huawei te verbieden en dat het hem niet wijs lijkt een technologische en handelsoorlog te ontketenen in het kader van de nationale veiligheid. Het dagblad Le Monde spreekt over de beslissing van Trump als over het oprichten van een virtuele Berlijnse muur steen per steen om de Chinese ambities tegen te houden. In Duitsland nam zowel kanselier Merkel als de machtige patroon federatie BDI afstand van de VS-maatregel. In Londen verklaarde Huawei voorzitter Liang Hua aan journalisten dat hij bereid is spionage-overeenkomsten te tekenen met de regeringen. De beurs reagerde maandag met koersdalingen voor STMicroelectronics (-9,5%), Infineon (-4,8%) en Melexis (-7,3%). Apple daalde met 3,5%.
In de Chinese sociale media duiken verschillende suggesties op als reactie tegen de obstructie van Huawei. Op Weibo wordt opgeroepen tot het boycotten van Apple in China. Apple zag zijn omzet in China tijdens het vierde kwartaal van 2018 met 20% zakken terwijl Huawei er een kwart meer verkocht. Een ander idee is dat van prof Jin Canrong aan de Renmin University om geen zeldzame aardmetalen meer uit te voeren naar de VS. Het is allicht geen toeval dat Xi Jinping maandag een fabriek van zeldzame aardmetalen bezocht plus een gedenksteen aan de lange mars.
Ten derde bestaat een officiële werkgroep die uitzoekt wat kan gebeuren met de Amerikaanse staatsschuld waarvan China 1,3 biljoen $ aan certificaten bezit. Kortom een nieuwe fase in de koude technologische oorlog is aangebroken. Westerse experten vrezen dat de technologische sector naar een opsplitsing gaat van een Chinees gedeelte en een westers gedeelte. Een opinie in Datanews vindt eveneens dat Donald Trump een ijzeren gordijn optrekt in onze smartphones. Die nieuwe koude oorlog zal zich laten voelen in de software én in de hardware zo wordt voorspeld. Het westen en China die in deze sector zo met elkaar vervlochten zijn, uit elkaar trekken vindt de commentator een verschrikkelijk slecht idee.
Bronnen : FT, SCMP, Le Monde, DataNews, https://www.apparata.nl