INTERNATIONALE POLITIEK

Trump haalt Kosovo binnen

Image

VS-president Donald Trump wil vóór de presidentsverkiezingen van 3 november met een diplomatiek succes uitpakken. Ze liggen niet voor het rapen. Zijn speciale vertegenwoordiger voor Servië-Kosovo, Richard Grenell, heeft er wel een klaar. Via een kleine staatsgreep in Pristina, Kosovo, is daar een nieuwe regering die naar Trumps pijpen wil dansen.
Pauze
Grenell kondigde fier aan dat vertegenwoordigers van Servië en Kosovo op 27 juni in Washington gaan onderhandelen. Beide regeringen aanvaargden een pauze in hun respectieve campagnes. Servië tracht regeringen ervan te overtuigen hun erkenning van Kosovo als onafhankelijke republiek in te trekken. Kosovo doet grote inspanningen om toe te treden tot internationale organisaties als Interpol en Unesco.
President Hashim Thaci (verdacht van misdaden tegen de mensheid) zei daarop dat het leiderschap en de steun van de VS altijd al beslissend is geweest voor de toekomst van Kosovo. Hij ontkende dat er al een voorakkoord zou zijn over gebiedsruil tussen Servië en Kosovo, een zeer netelige kwestie binnen beide landen. Volgens de afgezette premier Albin Kurti hebben de VS een dergelijke overeenkomst over gebiedsruil afgedwongen.
De mededeling van Grenell kwam er enkele uren eer de speciale gezant van de EU voor de westelijke Balkan, Miroslav Lajcak, in Pristina arriveerde. De EU trachtte ook te bemiddelen, maar Trump zet de EU daar een neus.
Partnerruil
Het was Grenell die nauwelijks achter de schermen Kurti deed vallen. Diens partij Vetëvendosje (meestal bestempeld als links-nationalistisch) regeerde sinds maart met de ‘Democratische Liga van Kosovo’ (LDK),. Maar die wisselde van partner na tussenkomst van Grenell en volgens Vetevendosje ook uit vrees voor onderzoeken naar corruptie.
Belgrado heeft wel vragen bij de betrouwbaarheid van de Kosovaarse vertegenwoordigers gezien de labiele politieke toestand in Pristina. Volgens peilingen is de populariteit van Vetëvendosje nog gevoelig gestegen na de machtsgreep van Grenell. In Servië zijn er volgende zondag parlementsverkiezingen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Albanië blijft ‘socialistisch’

De Socialistische Partij van premier Edi Rama wint de Albanese parlementsverkiezingen. Rama, die in 2013 regeringsleider werd, kan aan een derde ambtstermijn beginnen. Zijn SP haalt rond de helft…

Print Friendly, PDF & Email

Kosovo keert bladzijde om

De kiezers van Kosovo hebben twee historische partijen wandelen gestuurd. De als links-nationalistische gemerkte partij Vetëvendosje (VV, Zelfbeschikking) van Albin Kurti haalt de helft van de stemmen. De Democratische…

Print Friendly, PDF & Email

Kosovo (her)schrijft geschiedenis

“Men wil de geschiedenis van Kosovo herschrijven”, aldus de supporters van de Kosovaarse president Hashim Thaçi. Die wordt door het “Kosovo Tribunaal” beschuldigd van een reeks zware misdaden. “Op…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×