Trump haalt Kosovo binnen

VS-president Donald Trump wil vóór de presidentsverkiezingen van 3 november met een diplomatiek succes uitpakken. Ze liggen niet voor het rapen. Zijn speciale vertegenwoordiger voor Servië-Kosovo, Richard Grenell, heeft er wel een klaar. Via een kleine staatsgreep in Pristina, Kosovo, is daar een nieuwe regering die naar Trumps pijpen wil dansen.
Pauze
Grenell kondigde fier aan dat vertegenwoordigers van Servië en Kosovo op 27 juni in Washington gaan onderhandelen. Beide regeringen aanvaargden een pauze in hun respectieve campagnes. Servië tracht regeringen ervan te overtuigen hun erkenning van Kosovo als onafhankelijke republiek in te trekken. Kosovo doet grote inspanningen om toe te treden tot internationale organisaties als Interpol en Unesco.
President Hashim Thaci (verdacht van misdaden tegen de mensheid) zei daarop dat het leiderschap en de steun van de VS altijd al beslissend is geweest voor de toekomst van Kosovo. Hij ontkende dat er al een voorakkoord zou zijn over gebiedsruil tussen Servië en Kosovo, een zeer netelige kwestie binnen beide landen. Volgens de afgezette premier Albin Kurti hebben de VS een dergelijke overeenkomst over gebiedsruil afgedwongen.
De mededeling van Grenell kwam er enkele uren eer de speciale gezant van de EU voor de westelijke Balkan, Miroslav Lajcak, in Pristina arriveerde. De EU trachtte ook te bemiddelen, maar Trump zet de EU daar een neus.
Partnerruil
Het was Grenell die nauwelijks achter de schermen Kurti deed vallen. Diens partij Vetëvendosje (meestal bestempeld als links-nationalistisch) regeerde sinds maart met de ‘Democratische Liga van Kosovo’ (LDK),. Maar die wisselde van partner na tussenkomst van Grenell en volgens Vetevendosje ook uit vrees voor onderzoeken naar corruptie.
Belgrado heeft wel vragen bij de betrouwbaarheid van de Kosovaarse vertegenwoordigers gezien de labiele politieke toestand in Pristina. Volgens peilingen is de populariteit van Vetëvendosje nog gevoelig gestegen na de machtsgreep van Grenell. In Servië zijn er volgende zondag parlementsverkiezingen.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 356 Times, 2 Visits today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook