INTERNATIONALE POLITIEK

Trump en corona

Image

VS-president Donald Trump zei ooit te vermoeden dat er achter al die herrie rond klimaatopwarming een Chinees complot zat om de VS-economie te verzwakken. Hij is voorzichtiger inzake de verspreiding van het coronavirus, daar vermoedt hij veeleer de hand van de Democraten. Die zouden zo zijn economische balans willen ondermijnen met het oog op de presidentsverkiezingen.
Ook de media die de Democraten gunstig gezind zijn, zoals CNN, zitten in het complot, aldus de president. Met hun ‘fake news’ over de ‘caronavirus’ (dixit Trump) helpen ze de beurzen kelderen om zo de president te treffen.

Te duur

Maar intussen zullen sommige VS-burgers wel tweemaal nadenken eer ze zich als drager van het virus aangeven, want dat is niet gratis. In Miami vermoedde een burger met koorts dat hij besmet was met het beruchte virus. Daar bleek uiteindelijk niets van aan. Maar zijn verzekering eist nu van hem 3184 dollar daarvoor. Je gaat niet zomaar een ziekte aangeven. Tot verbazing van gezondheidswerkers zijn er in de VS totnogtoe relatief weinig besmettingen, zeker gezien de vele contacten met China. Het heeft misschien te maken met de risico’ op hoge kosten.
Want van de overheid valt weinig te verwachten. Een van de eerste maatregelen van Trump als president, was het schrappen van de post inzake bestrijding pandemieën bij de Nationale Veiligheidsdienst. Die was immers ingesteld door zijn voorganger Barack Obama en moest dus sneuvelen.
In Trumps begroting voor 2021 wordt sterk gesnoeid in de uitgaven voor gezondheid. Zo wordt het budget voor de controledienst ter preventie van ziekten (CDC) sterk verminderd. Die CDC mag ook niet zomaar nieuws rondstrooien, alle verklaringen moeten via het Witte Huis passeren voor controle. Beijing? Nee, Washington. De VS gaan ook hun bijdrage aan de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, halveren.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

NAVO viert 75e verjaardag in Koude Oorlogssfeer

Van 9 tot 11 juli komen de staatshoofden en regeringsleiders in Washington samen om de 75ste verjaardag van de NAVO te vieren. Nog niet zo lang geleden verkeerde de…

Print Friendly, PDF & Email

Miljardensteun aan Oekraïne voor bodemloze oorlogsput

Er kwam veel politiek gesjacher aan te pas, maar uiteindelijk kreeg het Witte Huis zijn miljardensteunpakket voor Oekraïne, Israël en Taiwan gestemd in het Congres. Voor Oekraïne is er…

Print Friendly, PDF & Email

Over veto’s in de VN-Veiligheidsraad, Israël, Iran en hypocrisie

Na een lange sessie in de VN-Veiligheidsraad haalde de VS afgelopen donderdag nog maar eens zijn vetorecht boven om Israël te plezieren, deze keer om een volwaardig lidmaatschap van…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×