Trump drijft tarievenoorlog tegen China op

Uitgerekend tijdens de elfde ronde van besprekingen tussen VS en China om heffingen te vermijden, heeft de VS beslist de bestaande heffingen op 200 miljard $ ingevoerde Chinese goederen te verhogen van 10 tot 25%. China dat al protesteerde, is van plan om tegenmaatregelen te treffen.
Terwijl president Trump eerder liet weten dat de handelsgesprekken tussen beide landen positief verliepen, is de toon sinds één week geheel anders. Al zondag dreigde Trump in een tweet met nieuwe heffingen. Volgens de Amerikaanse lezing van het schriftelijk verslag van de vorige tien besprekingsrondes zou China teruggekomen zijn op gedane beloften. Volgens president Trump hoopt China onder een democratische president als Joe Biden niet zo streng te worden behandeld.
Reuters spreekt over een hardere Chinese opstelling als vergelding voor een miljardenverkoop van Amerikaanse wapens aan Taiwan. Hoe het ook zij, de heffingen op 200 miljard $ Chinese invoer worden van 10% tot 25% gebracht en president Trump gelaste ook het papierwerk voor te bereiden om de totale Chinese invoer ter waarde van 325 miljard $ aan heffingen van 25% te onderwerpen. Het Chinees ministerie heeft al laten weten sterk de maatregelen te betreuren en beloofde de nodige tegenmaatregelen te zullen treffen.
De beslissing valt juist op het ogenblik dat een Chinese delegatie onder leiding van vicepremier Liu He in Washington verblijft om de elfde ronde van onderhandelingen te voeren. Daarvan werd verhoopt dat het de laatste zou zijn. Liu vertelde aan de Chinese TV dat het feit dat hij niettegenstaande Trumps dreigingen toch naar Washington kwam dat dit de ernst bewijst van Chinese kant.
Om de beurs te paaien zei president Trump dat hij een mooie brief van Xi Jinping gekregen had waarbij Xi opriep om naar een oplossing te zoeken waarbij de twee elkaar de helft toegeven en mekaar ontmoeten in het midden. Feit is dat de beurs donderdag niet zo diep zakte dan maandag toen Trumps dreiging bekend werd. Toch is één van de factoren van een sterke beurs de afgelopen maanden dat er hoop was voor een deal tussen China en de VS. De hoge verwachtingen verdampten echter door een presidentiele tweet.

Reacties

Het Amerikaans zakenleven kijkt bevreesd uit naar de nieuwe tarieven. De US Council for International Business reageert gefrustreerd. Sommige sectoren zullen hard getroffen worden zoals restaurants die zeevruchten invoeren, chemische bedrijven, kleinhandelaars in meubelen en huishoudtoestellen, de kleding en de bouw die hout, glas en tuigen uit China gebruiken. De National Association of Home Builders vreest dat de toegankelijkheid van huizenbouw door de nieuwe heffing in het gedrang komt. Ondervoorzitter Jaime Castaneda van de US Dairy Council merkt op dat de zuivelexport naar China al daalde met 48% , maar dat de nieuwe heffingen wel eens de nagel aan de doodskist van de sector kunnen worden. Uit een ondervraging door de National Association for Business Economics blijkt dat drie vierden van de bedrijven vonden dat de heffingen een negatieve weerslag hadden en slechts één % vond ze positief.
Weinigen halen een marge van 15% die dus nu moet opgehoest worden door de Amerikaanse consument. Voorts denken weinig bedrijven er aan om hun activiteiten uit China weg te halen: in Vietnam zit de infrastructuur al onder druk en de minder ontwikkelde landen beschikken – zo de technologie al aanwezig is – niet over dezelfde infrastructuur als China.
Voor de landbouw in de VS wordt het eveneens bang uitkijken hoewel vicepresident Pence beloofde dat de boeren zullen kunnen aanspraak maken op een analoog steunprogramma als de 12 miljard $ steun vorig jaar. Trump tweette dat hij landbouwproducten van de VS-boeren wil opkopen en deze verdelen in de arme landen. Er is geen haast voor een akkoord met China voegde hij er nog aan toe.
De onderhandelingen duurden donderdag en vrijdag samen maar drie uur. Hoewel in een opbouwende sfeer eindigden ze zonder echt akkoord. Liu He ontkende dat China zou terugkomen op gemaakte afspraken. Liu He toonde zich gematigd optimistisch na afloop. Hij lichtte ook een paar verschillen toe. Vooreerst moeten de tarieven volledig verdwijnen als het akkoord er komt. Er was ook onenigheid over de goederen die China zou moeten kopen om de handelsbalans te herstellen. Liu vergeleek de toestand met het lopen van een marathon die moeilijker wordt op het einde. VS en China waren het eens om de gesprekken verder te zetten in Beijing.
Vermelden we nog dat president Trump belde met de Canadese premier Trudeau. Ze hadden het onder meer over Huawei vicevoorzitter Meng Wanzhou die in Canada onder huisarrest leeft omdat de VS haar uitlevering vragen. Overigens heeft naast Huawei nu ook China Mobile van de Federal Communication Commission geen toelating gekregen om in de VS zaken te doen en dit eveneens om’veiligheidsredenen’. Woordvoerder van Buitenlandse Zaken Geng Shuang heeft al geprotesteerd tegen het voorwendsel ‘veiligheid” in te roepen om Chinese firma’s uit de markt te weren.
Bron: Global Times, SCMP, Financial Times
Dit artikel verscheen eerder op Chinasquare.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 352 Times, 1 Visit today

Tags :

zie ook