Trump chanteert voetbalwereld

VS-president Donald Trump chanteert de voetbalwereld. Binnenkort, op 13 juni, wordt er bij de Fifa gestemd over de wereldkampioenschappen voetbal 2026. Er zijn twee kandidaten: enerzijds de VS in gezelschap van Canada en Mexico, daarnaast /Marokko dat voor de 5e keer kandidaat is. Trump twitterde onlangs dat landen die tegen de VS-kandidatuur stemmen, niet teveel op de VS zullen  moeten rekenen. Hij kan wel op de FIFA rekenen.
Na de verdachte toewijzing van de wereldkampioenschappen aan Rusland, nu, en  Qatar, 2022, beloofde de Fifa maatregelen om omkoperij tegen te gaan. Dat moet onder meer door grote transparantie bij de stemming. Maar Trump is erg transparant: ‘De VS hebben samen met Canada en  Mexico een solide kandidatuur. Het zou een schande zijn dat landen die al altijd op ons konden  rekenen , niet voor ons zouden stemmen. Waarom zouden wij landen ondersteunen die ons niet steunen?’ De chantage werkt. Enkele Afrikaanse landen, zoals Zuid-Afrika en Liberia, hebben hun keuze gewijzigd ten voordele van het V S-trio.

Fifa

Trump kan op de Fifa rekenen . Na zijn waarschuwing heeft de Fifa de “technische regels” aangepast om het Marokko moeilijker te maken daaraan te beantwoorden.  Zo moeten de steden waar wordt gespeeld ineens minstens 250.000 inwoners hebben en moeten de luchthavens minstens 60 miljoen passagiers per jaar hebben. Het gaat wel om 2026, niet over een Mondial dit jaar.
Plots zijn  er sinds zondag geruchten dat de Fifa nog deze week de kandidatuur van  Marokko zal afwijzen. Naast “technische redenen” zijn er volgens kringen uit een Fifa-commissie ook politieke redenen: de onrust in de Rif en de grote boycotactie via sociale media van producten die veel te duur worden bevonden. Dat er in Mexico wekelijks massa’s doden vallen in met de maffia’s gelinkte moordpartijen, is volledig onbelangrijk.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 283 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook