4 November 2022

Gespannen toestand in Pakistan

Aanhangers van Imre Khan, in april afgezet als premier van Pakistan, trokken vrijdag massaal de straat op. Een dag eerder was Khan bij een aanslag aan het been gewond. De dader, aanhanger van een fanatiek religieus-politieke groep, zei spijt te hebben dat hij de ex-premier niet had kunnen doden. “Imre Khan denkt dat hij de profeet is”, aldus de dader.

Imre Khan had vorige maand al gezegd weet te hebben van plannen voor een aanslag op hem “op religieuze motieven”. Hij wees daarbij naar de omgeving van de huidige premier Shehbaz Sharif van de PMLN (Moslim Liga Nawaz), onder wie diens nicht Maryam Nawaz die Khan hadden beschuldigd van blasfemie.

Blasfemie

Blasfemie, godslastering, is een zeer gevoelig punt in Pakistan. Alleen al de verdenking heeft al vaak geleid tot de doodstraf of lynchpartijen. De dader van de aanslag is vermoedelijk lid van de uiterst-rechtse islamistische Tehreek-i-Labbaik (TLP), een partij die een massabasis opbouwde met campagnes rond blasfemie en die ook lynchpartijen organiseert.

Het idool van die partij is Mumtaz Qadri die in 2011 de gouverneur van de provincie Punjab vermoordde. Die gouverneur had gepleit om een christelijke vrouw, Asia Bibi, gratie te verlenen nadat ze ter dood was veroordeeld voor blasfemie. Ze mocht uiteindelijk het land verlaten. Qadri werd ter dood veroordeeld en terechtgesteld. De TLP organiseerde een rouwplechtigheid voor Qadri die massaal werd bijgewoond.

Jihad

De partij van Imre Khan, de PTI, juichte toen de extremisten van de TLP bijna toe. Khan voerde toen campagne tegen de PMLN en speelde daarbij de religieuze kaart, wat de PMLN tegenwoordig ook doet. Zo zijn de ultra’s van de TLP erin geslaagd alle grote partijen in hun vaarwater te krijgen.

Want ook Imre Khan doet dat nu weer tijdens zijn campagne om vervroegde verkiezingen af te dwingen. Hij noemt het zelf een jihad, een strijd tegen het kwade: onder meer de legerleiding en de VS die achter zijn afzetting zouden zitten. Zijn meetings worden massaal bijgewoond en de PTI won intussen nagenoeg alle tussentijdse verkiezingen. Pakistan zit in een zware economische crisis met een torenhoge inflatie, iets waar ook de regering van Khan (2018 tot april dit jaar) mee verantwoordelijk voor is. .

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 1 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×