TikTok moet braaf zijn

TikTok haalt meer downloads dan Whatsapp. Het zal je misschien worst wezen, maar meer dan een half miljard jongeren, velen onder 15, zijn verzot op TikTok, dé app voor korte video’s. Gelanceerd door ByteDance, pas opgericht in 2016. In China. En daar is de overheid niet opgezet met “misbruiken” zoals spot met de kledij van gezagsdragers. Of nog erger, kritiek op de partij.
TikTok is voor ultrakorte video’s met danspasjes, playbacken, kleren showen, dieren die kunstjes uithalen, enz. Geen probleem, behalve in Indonesië waar TikTok verboden is. Maar vorige week publiceerde de Chinese regering honderd gedragsregels waaraan TikTok zich moet houden.
Het is niet weinig. Op die video’s mogen geen gezagsdragers of helden van het vaderland worden geïmiteerd of belachelijk gemaakt worden. Allusies op separatisme (Taiwan) zijn verboden; er wordt eerbied geëist voor de Chinese cultuur. En er mag niets dat ook maar een beetje seks zou suggereren, zelfs geen zedige zoen.
TikTok is niet alleen populair in China, maar rukt ook op elders, in de VS en Europa onder meer. Een Belgisch meisje zou zelfs 1,9 miljoen volgers hebben. Voor zover begrepen mogen ze hier nog altijd onze gezagsdragers imiteren.