28 March 2023

TikTok, daar is het ‘gele gevaar’ weer

TikTok is schadelijk voor de westerse beschaving, want de Chinese communisten verzamelen zo allerlei geheimen. Zo lijkt het toch als we de propagandamachines mogen geloven. Er wordt geen enkele bewijs aangevoerd, maar wie maalt daarom? Zeker de top van de EU niet, ook niet de Belgische federle en Vlaamse overheden.

Ursula Von der Leyen trok naar Washington, maar gaf vooraf al het sein dat Brussel weet wat te doen staat, de ambtenaren van de EU moesten de verdachte app van hun beroepstoestellen verwijderen. Weg met TikTok dat de advertentiemarkt van de Amerikaanse sociale media overhoop haalt. Dáár is TikTok schuldig aan.

Verontruste concurrenten

TikTok is van de Chinese kapitalistische onderneming ByteDance. Het feit alleen al dat dit een Chinees bedrijf is, maakt het in deze tijd van China-bashing erg verdacht. Een zeer groot deel van de Amerikaanse, Britse en Europese jeugd is immers verzot op TikTok, een belangrijk deel ervan zegt alleen daar nog informatie te halen. Dat is niet iets om blij over te zijn, maar niet omdat het om ideologische beïnvloeding zou gaan, wel omdat het eerder een arme bron is.

Laten we dat even nuanceren. Sommige uitgevers van boeken zijn opgetogen over TikTok met zijn sectie BookTok. Boeken die daar worden vermeld en bovendien aangeprezen, kennen ineens een opstoot. TikTok spoort volgens die uitgevers dus veel jongeren aan tot lezen, ook van klassiekers.

Jongeren dus. Op het vlak van bereik, van publiek, is ByteDance met zijn TikTok een enorme concurrent geworden van andere zogenaamde ‘sociale media’ als Instagram, Snapshot, Facebook en allerlei kanalen waarbij ik als ‘generatie Mei 68’ deemoedig beken dat ik er geen benul van heb. Een zeer geduchte concurrent, en alleen al daarom zouden de Zuckerbergs wel wensen dat TikTok van hun markt verdwijnt.

Cijfers uit de VS: Globaal genomen zitten YouTube en Facebook er nog aan de top. Maar TikTok heeft nu meer dan 100 miljoen maandelijkse gebruikers en komt in de buurt. Bij de leeftijdscategorieën 18 tot 24 en 25 tot 34 staat het nummer één inzake gebruiksduur: meer dan 60 minuten per dag voor de jongste groep, meer dan 30 minuten voor de andere. Bij de jongste zitten de concurrenten ver achter, Instagram en Snapshat minder dan de helft van TikTok.

Data opslaan

TikTok dus als marktbederver dat met een groot interessant segment van het publiek gaat lopen. Maar ook met een stuk van de reclamekoek, dus van de inkomsten. TikTok verzamelt inderdaad uitgebreid gegevens van de gebruikers. Ja, dat doen nu eenmaal alle sociale media, FaceBook, Snapchat, Instagram en noem maar op. Allemaal verzamelaars van gegevens over de gebruikers om r geld uit te slaan..

“De VS zijn het enige ontwikkelde land dat geen significante wetten voor gegevensbescherming heeft”, aldus Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez, een van de weinige gekozenen in de VS die zich afzet tegen de heksenjacht tegen TikTok. Inderdaad, in de VS kunnen die erg asociale mediabedrijven ongehinderd privégegevens opstapelen. Ze doen dat om commerciële redenen, die data zijn goud waard, zeker voor adverteerders die dan zeer gericht hun reclame kunnen verspreiden; Daar gaat het ook om, om reclame.

Nu is TikTok geen formaat dat (voorlopig) grote reclame-inkomsten oplevert, vooral kleinere ondernemingen – die grote klanten zijn – treuzelen met videoboodschappen. In videoformaat kunnen minder reclameflitsen worden gegeven dan op scrollende formaten – op 5 minuten You Tube 3 of 4, terwijl er dat in 5 minuten Instagram scrollen tientallen zijn. Sociale media gebaseerd op video, brengen minder geld op. Alleen al daardoor verstoort TikTok de wereld van de ‘klassieke’ westerse ‘sociale media’.

China bashing

Allemaal redenen om de vijandelijkheden te openen tegen deze Chinese indringer, deze concurrent van formaat. In de VS zijn Republikeinen en Democraten – op enkele uitzonderingen na – het eens, TikTok moet verboden worden.

Bij de EU zijn er enkele die dat slaafs willen volgen. Vóór het vertrek van Commissievoorzitster Ursula Von der Leyen naar Washington, gebood de Commissie al zijn ambtenaren TikTok te verwijderen van hun telefoons die ze beroepshalve gebruiken. Daar was binnen de Commissie geen enkel overleg geweest. De Luxemburgse premier Xavier Bettel heeft tevergeefs nadere informatie gevraagd over het waarom. Ik doe niet mee aan China bashing enkel voor het plezier ervan, zei hij.

Maar zoals in zoveel andere dossiers, staat de top van de EU – Ursula Von der Leyen en Charles Michel voorop – te springen om Joe Biden terwille te zijn. Niet alleen zij, onze eigen federale en Vlaamse “leiders” willen de anti-Chinese trein niet missen. Het zoveelste voorbeeld van de satellietstatus van dat deel van Europa.

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 4 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×