INTERNATIONALE POLITIEK

Tijdbom Italia viva

Image

Matteo Renzi, ex-premier en ex-leider van de Italiaanse Democratische Partij (PD), richt een nieuwe partij op, Italia viva. Met deze ‘originele’ naam wil hij weer naar de top. Hij heeft alvast een hefboom, want met zijn 41 parlementsleden heeft hij het lot van de regering Conte 2 in handen.
Italia viva start met 26 Kamerleden en 15 senatoren, genoeg om de regering van Vijfsterren en PD met haar krappe meerderheid het vuur aan de schenen te leggen. Nochtans was Renzi een van de grondleggers van de nieuwe regering. Hij had zijn aversie voor de Vijfsterrenbeweging (M5S) opzij geschoven nadat Matteo Salvini van de uitesrt-rechtse Lega zijn coalitie met M5S had doen struikelen om vervroegde verkiezingen uit te lokken.

Kiesstelsel

Renzi stond al een tijd in de marge van de PD. Die partij zit nu in de regering, maar blijft ook na het vertrek van Renzi verdeeld. Renzi zegt met Italia viva de weerstand tegen Salvini te willen verbreden. Een eerste peiling geeft Italia viva 4.4 % kiesintenties.
Volgens de recentste peilingen kan de Lega nog altijd op 33 % rekenen, haar bondgenoot Fratelli d’Italia op meer dan 7%, samen genoeg voor een parlementaire meerderheid, althans met het huidige kiesstelsel. Vandaar dat er nu alweer sprake is over een – zoveelste – nieuw stelsel. Al 25 jaar volgen  de kiesstelsels elkaar op, steeds met de ambitie voor politieke stabiliteit te zorgen…

Nieuwkomers

Premier Conte zou volgens persberichten toenadering zoeken tot huidige en  ex-parlementsleden van Forza Italia van Silvio Berlusconi. Die willend van zijn zinkend schip (7 % kiesintenties) afspringen om politiek te overleven. Op die manier hoopt Conte een tegengewicht te maken voor Italia viva en zo te ontsnappen aan chantages van Renzi.
Een ex van Forza Ittalia, gouverneur Giovanni Toti van Ligurië, heeft intussen ook een  nieuwe beweging opgericht “Cambiamo”. Toti is een  goede bondgenoot van Salvini.
En er is zowaar nog een andere “nieuwe” partij in de maak: Lorenzo Cesa wil een nieuwe christendemocratische partij oprichten, met het symbool van de 25 jaar geleden ter ziele gegane Democrazia Cristiana.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

PD zet met Schlein stap naar links

De Italiaanse Democratische Partij (PD) kan weer naar adem snakken. De brede achterban verkoos verrassend Elly Schlein met 53,7% tot partijvoorzitster boven Stefano Bonaccini, de man van het apparaat.…

Print Friendly, PDF & Email

Italiaans ‘links’ zinkt razendsnel

De Italiaanse centrumlinkse Partito Democratico (PD) houdt in maart een congres van de laatste kans. De PD haalde een bedroevende 19 % bij de verkiezingen van september vorig jaar;…

Print Friendly, PDF & Email

Links omarmt het neoliberalisme en verkwijnt

La Sinistra is zoek (2) De versnelde sociaaldemocratisering na 1991, riep binnen de nu ex-PCI interne weerstanden op. Maar reeds veel eerder waren er linkse stromingen en groepen naast…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×