INTERNATIONALE POLITIEK

Tijd.be censureert debat over Israël

Toen de Amerikaanse politieke wetenschapper Norman Finkelstein in juni 2007 zijn contract als assistent professor aan de DePaul Universiteit in Chicago voortijdig beëindigd zag was dat dankzij de interventie van de Amerikaanse zionistische lobby. Norman Finkelstein, zoon van Joodse slachtoffers van de Holocaust, staat bekend als een groot criticus en specialist van zowel de macht van de zionistische lobby in de VS als van het misbruik dat Israël van die Holocaust maakt om zo elke kritiek op Israël te dwarsbomen.

Voor de zionistische lobby was Finkelstein dan misschien wel een Jood maar zijn discours was te invloedrijk aan het worden. Om hem uit te schakelen gebruikte ze dan ook niet echt tegenargumenten maar beschuldigden ze hem van antisemitisme, racisme dus. Uiteindelijk moest DePaul Finkelstein een fikse afkoopsom betalen om diens contract te beëindigen. En hij is in de VS verre van de enige criticus van Israël die via het argument van racisme het zwijgen wordt opgelegd.

En wie denkt dat dit soort argumenten in België niet gebruikt mag worden om kritiek op Israël te verhinderen is verkeerd. Ook op de website van de krant De Tijd tijd.be blijkt dat het geval. Zo werd recent op het forum een zogenaamde ‘Rode Kaart’ gegeven – wat elke deelname op het forum verder onmogelijk maakt – met diezelfde argumenten die men in de VS tegen Finkelstein gebruikte. Die ‘Rode Kaart’ kwam er nadat in een discussie over de macht van de bank Goldman Sachs gesteld werd dat instellingen als die bank en de Zionistische lobby op het Amerikaanse beleid zeer grote invloed uitoefenen. Een overtreding van de regels schrijft redacteur Stijn Demeester stellend: “… racistische uitspraken/vooroordelen hebben daarbij geen plaats en wensen we niet te lezen op onze site…..Als u het geloof of het ras van iemand als verklaring voor zijn daden denkt te moeten aanhalen, dan lijkt ons dat wel degelijk racistisch.” Op de opmerking dat er toch een essentieel verschil is tussen de Joodse religie en de politieke filosofie die zionisme is kwam er natuurlijk geen antwoord.

Ook de stellingen dat Israël een racistische staat is en Arabieren discrimineert kunnen volgens diezelfde Demeester voor tijd.be niet door de beugel en worden als “haatdragend” gezien. Hetzelfde voor de opmerkingen dat Israël er gekomen is dankzij grondroof en Westerse steun en dat – naar aanleiding van de recente oorlog in Gaza –er sprake is van een ‘Israëlische terreurbende’. Ook deze zijn volgens tijd.be eveneens haatdragend, racistisch en nuanceloos. Opperen dat de Palestijnen het recht hebben om zich gewapenderhand te verdedigen tegen die grondroof of dat er in plaats van de apartheidstaat Israël een land moet komen waar alle burgers gelijk zijn is eveneens uit den boze. Dergelijks kan niet op tijd.be waar redacteur Raphael Cockx stelt dat dit soort stellingen “niet thuishoren op een site die een debat op een hoog niveau nastreeft.” Deze spreekt van nuanceloze veralgemeningen” en ontkent verder enige vorm van censuur te plegen en geen probleem te hebben met kritiek op Israël op de site.

Gezien de houding van de redactie van tijd.be is het duidelijk dat critici van Israël als de vroegere Amerikaanse president Jimmy Carter, de voormalige Nederlandse eerste minister Dries Van Agt (CDA) en Norman Finkelstein hun visie over Palestina – zij zien Israël als een apartheidstaat – niet zullen kwijtraken op tijd.be. Wegens racistisch en te laag niveau? Om van de Palestijnen maar te zwijgen. Die kunnen het er duidelijk helemaal schudden. Gelukkig krijgen ze wel nog af en toe een plaatsje in de krant zelf.

(Uitpers, nr. 112, 11de jg., september 2009)

Laatste bijdrages

Kasjmir, bijnaam kruitvat

Kasjmir lijkt India en Pakistan nogmaals een oorlog waard. Aan beide kanten zitten leiders die denken baat te hebben bij het opzwepen van “patriottische gevoelens”. Voor de wankele Pakistaanse…

Wereldwijde militaire uitgaven naar recordhoogte!

In 2024 zijn de wereldwijde militaire uitgaven tot 2718 miljard dollar gestegen. Dat is een toename met 9,4% ten opzichte van 2023. Dat blijkt uit het zopas verschenen rapport…

Migratietrends in de wereld: de mythe van een humaan opvangbeleid

De discussie over migratie is in de nieuwsmedia weer even gaan liggen. Dat betekent niet dat de problematiek ‘opgelost’ is. Veeleer omgekeerd. In de meeste discussies over migratie starten…

Een heel klein beetje vrede

You May Also Like

×