Thailandse schijndemocratie

Hoelang zal het nog duren eer de Thailandse militaire dictatuur de democratische schijn niet langer ophoudt en een van de grootste oppositiepartijen verbiedt? Anakot Maï, ‘Toekomst Voorwaarts’ van Thanathorn Juangroongruangkit, is sinds haar verkiezingssucces in maart het zwart schaap van de regerende elite van generaals en zakenlui.
Vorige week oordeelde de kiescommissie alvast dat Toekomst Voorwaarts moet ontbonden worden. De reden: ze kreeg voor haar campagne een lening van Thanatorn en dat zou illegaal zijn. Thanatorn werd al uit het parlement gezet omdat hij voor de verkiezingen niet zou hebben aangegeven dat hij nog aandelen van een mediagroep bezat.

Betoging

Die partij heeft zeer veel aanhang onder jongeren die de greep van het leger – en via het leger het koningshuis – beu zijn. Toekomst voorwaarts voert ook campagne tegen de enorme ongelijkheid in het land – volgens veel statistieken de grootste ongelijkheid van de wereld.
Het waren vorige zaterdag, 14 december, niet alleen jongeren die op een drukke viaduct in Bangkok betoogden tegen de dreigende ontbinding van de partij. Thanatorn kondigde voor zaterdag 12 januari een grote betoging aan, wat premier Prayuth Chan-ocha, een militair, zeer nerveus maakt. De kans is groot dat de partij tegen dan al verboden is.