INTERNATIONALE POLITIEK

Thailand telt en telt

Image

De parlementsverkiezingen van vorige maand zijn niet verlopen zoals de Thailandse militaire dictatuur dat wenste. Vandaar dat het zo lang wachten is op een officiële uitslag van de Kiescommissie. Die heeft het druk met “hertelling” van de te verdelen zetels. Justitie steekt ook een handje toe, want een zegevierende opposant van de junta wordt nu beschuldigd van illegale politieke activiteiten, wat hem 7 jaar cel kan kosten. De junta wil duidelijk het roer niet uit handen geven.
De Palang Pracharath die generaal Prayut Chan-ocha als premier steunt, haalde wel een kwart van de stemmen en voorlopig 117 van de 500 Kamerzetels. Met de 250 door het leger benoemde senatoren is dat wellicht genoeg om Prayuth premier te laten blijven. Maar veel te weinig om te regeren. Want de meeste andere partijen willen af van de militaire dictatuur die vijf jaar geleden met een coup aan de macht kwam.
Dat is zeker het geval voor Pheu Thai, de partij van miljardair Thaksin Shinawatra die in 2006 door het leger werd afgezet. In 2014 pleegden de militairen een coup tegen zijn zuster die toen premier was. Pheu Thai haalt voorlopig 138 van de 350 districtzetels, geen enkele van de 150 “restzetels” die de Kiescommissie volgens eigen ingewikkelde formules toebedeelt. Daarvan gaat er alvast geen enkele naar Pheu Thai.

“Republikein”

En dan is er nog de grote verrassing van de verkiezingen, Anakot Maï, “Toekomst Voorwaarts”, geleid door miljardairszoon Thanathorn Juangroongruangkit en vooral populair onder jongere kiezers. Thanathorn wordt er nu van beschuldigd in 2015 een “illegale vergadering” te hebben georganiseerd. De militairen hebben vijf jaar lang vergaderen in het algemeen illegaal verklaard. Hij riskeert daarmee niet alleen gevangenisstraf, maar ook een verbod om nog politiek actief te zijn.
Piyabutr Saengkanokkul, secretaris-generaal van “Voorwaarts”, wordt beschuldigd van computermisdaad omdat hij – tijdens de verkiezingscampagne – een video van hemzelf met een politieke boodschap plaatste. Hij was eerder bij een gn roep die een wijziging wil van het grondwetsartikel inzake majesteitsschennis. Daar staan namelijk bijzonder zware straffen  op. Dat leverde hem en de partij het vergwijt op republikeinen te zijn, wat in Thailand een erg zware beschuldiging is.
Thailand is dus ook na de verkiezingen nog lang niet af van de militaire junta. Ze heeft een kiescommissie die telt en hertelt en een justitie die haar een handje toesteekt om baas te blijven.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Val van cruciale grensstad is vernederende nederlaag voor het militair regime van Myanmar

Operatie 1027 heeft in Myanmar voor een kentering gezorgd. Sinds oktober 2023 heeft de opmars van de anti-junta-coalitie van het Arakan-leger (of AA, een voornamelijk Rakhine-groep), het Myanmar National…

Print Friendly, PDF & Email

Thailand glijdt af naar “meest ongelijke semi-democratische” staat van Zuidoost-Azië

Het Grondwettelijk Hof in Bangkok heeft op 31 januari 2024 de populairste politieke partij van het koninkrijk bevolen haar campagne te beëindigen, om de beruchte smaadwet van het land…

Print Friendly, PDF & Email

Thailand is weer open voor business en toerisme

Met het aantreden van de regering van vastgoedmagnaat Srettha Thavisin op 28 augustus 2023 lijkt de Thaise politieke vaudeville een volgende fase in te gaan. Zoals ik reeds vreesde…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×