9 September 2020

Thailand tussen generaals en groot geld

Generaal Prayuth Chan-ocha maakt kans premier van Thailand te blijven. Niet dat hij de parlementsverkiezingen van zondag gewonnen heeft. Maar met wat steun van de tellers en van partijen die open staan voor de meest biedende, en vooral met de stemmen van de 250 door het leger benoemde senatoren, raakt hij mogelijk aan de 376 nodige stemmen om premier te blijven. Daarmee heeft hij nog wel geen meerderheid in de Kamer. Want als daar enkele partijen de handen in elkaar slaan, kunnen ze de generaal dwarsbomen.
De officiële verdeling van de 500 zetels in het parlement laat nog enkele dagen op zich wachten. Veel partijen zijn er niet gerust in. Zo zakt het aantal gekozenen voor de belangrijkste oppositiepartij, Pheu Thai, bij elke nieuwe mededeling. Een burgercomité dat landelijk toezicht hield op de kiesverrichtingen, meldde talrijke gevallen van massaal stemmen kopen. Anfrel, een groep van internationale waarnemers, heeft vooral zware bedenkingen bij de teloperaties.
Volgens een onofficiële voorlopige zetelverdeling, wint Pheu Thai 138 van de 350 districtzetels (Brits systeem, één gekozene per district), tegenover Palang Pracharath (die generaal Prayuth steunt) met 97. Die krijgt er dan nog 19 bij van de 150 nationaal te verdelen zetels. Pheu Thai is de partij van miljardair Thaksin Shinawatra die in 2006 door het leger werd afgezet. In 2014 pleegden de militairen een coup tegen zijn zuster die toen premier was. Pheu Thai haalt vooral zetels in het armere noorden en oosten.

 1 en 99 percent

De grote verrassing is het succes van Anakot Maï, “Toekomst Voorwaarts”, geleid door miljardairszoon Thanathorn Juangroongruangkit en vooral populair onder jongere kiezers. Die zou 87 zetels halen. Die partij zegt op te komen voor de arme meerderheid in dit meest ongelijke land van de wereld. “Ik behoor tot de 1 % rijkste, maar kom op voor de 99 %”, aldus de partijleider. De partij scoorde niet alleen goed in de steden, maar ook in het zuiden.
Haar succes is grotendeels ten koste van de conservatieve Democratische Partij die rekende op 100 zetels maar nauwelijks de helft daarvan haalt. Die Democratische Partij, die haar naam heeft gestolen want ze steunde de coup van 2014, is mogelijk bereid generaal Prayuth te steunen.
Toekomst Voorwaarts wil een nieuwe grondwet waarin de macht van het leger aan banden wordt gelegd.  Pheu Thai wil met die partij regeren, samen met een andere partij, Bhumjaithai met ca 50 zetels. Dat zou in het parlement een meerderheid geven, maar niet genoeg om in het congres met de senatoren een premier gekozen te krijgen. Dinsdag waren er speculaties over Anutin, de leider van Bumjaithai, als mogelijk premier van een coalitie zonder de militairen.
(Bronnen: Bangkok Post en The Nation)

Print Friendly, PDF & Email
Visited 9 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

Meer ..

×