INTERNATIONALE POLITIEK

Thailand tussen generaals en groot geld

Image

Generaal Prayuth Chan-ocha maakt kans premier van Thailand te blijven. Niet dat hij de parlementsverkiezingen van zondag gewonnen heeft. Maar met wat steun van de tellers en van partijen die open staan voor de meest biedende, en vooral met de stemmen van de 250 door het leger benoemde senatoren, raakt hij mogelijk aan de 376 nodige stemmen om premier te blijven. Daarmee heeft hij nog wel geen meerderheid in de Kamer. Want als daar enkele partijen de handen in elkaar slaan, kunnen ze de generaal dwarsbomen.
De officiële verdeling van de 500 zetels in het parlement laat nog enkele dagen op zich wachten. Veel partijen zijn er niet gerust in. Zo zakt het aantal gekozenen voor de belangrijkste oppositiepartij, Pheu Thai, bij elke nieuwe mededeling. Een burgercomité dat landelijk toezicht hield op de kiesverrichtingen, meldde talrijke gevallen van massaal stemmen kopen. Anfrel, een groep van internationale waarnemers, heeft vooral zware bedenkingen bij de teloperaties.
Volgens een onofficiële voorlopige zetelverdeling, wint Pheu Thai 138 van de 350 districtzetels (Brits systeem, één gekozene per district), tegenover Palang Pracharath (die generaal Prayuth steunt) met 97. Die krijgt er dan nog 19 bij van de 150 nationaal te verdelen zetels. Pheu Thai is de partij van miljardair Thaksin Shinawatra die in 2006 door het leger werd afgezet. In 2014 pleegden de militairen een coup tegen zijn zuster die toen premier was. Pheu Thai haalt vooral zetels in het armere noorden en oosten.

 1 en 99 percent

De grote verrassing is het succes van Anakot Maï, “Toekomst Voorwaarts”, geleid door miljardairszoon Thanathorn Juangroongruangkit en vooral populair onder jongere kiezers. Die zou 87 zetels halen. Die partij zegt op te komen voor de arme meerderheid in dit meest ongelijke land van de wereld. “Ik behoor tot de 1 % rijkste, maar kom op voor de 99 %”, aldus de partijleider. De partij scoorde niet alleen goed in de steden, maar ook in het zuiden.
Haar succes is grotendeels ten koste van de conservatieve Democratische Partij die rekende op 100 zetels maar nauwelijks de helft daarvan haalt. Die Democratische Partij, die haar naam heeft gestolen want ze steunde de coup van 2014, is mogelijk bereid generaal Prayuth te steunen.
Toekomst Voorwaarts wil een nieuwe grondwet waarin de macht van het leger aan banden wordt gelegd.  Pheu Thai wil met die partij regeren, samen met een andere partij, Bhumjaithai met ca 50 zetels. Dat zou in het parlement een meerderheid geven, maar niet genoeg om in het congres met de senatoren een premier gekozen te krijgen. Dinsdag waren er speculaties over Anutin, de leider van Bumjaithai, als mogelijk premier van een coalitie zonder de militairen.
(Bronnen: Bangkok Post en The Nation)

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Val van cruciale grensstad is vernederende nederlaag voor het militair regime van Myanmar

Operatie 1027 heeft in Myanmar voor een kentering gezorgd. Sinds oktober 2023 heeft de opmars van de anti-junta-coalitie van het Arakan-leger (of AA, een voornamelijk Rakhine-groep), het Myanmar National…

Print Friendly, PDF & Email

Thailand glijdt af naar “meest ongelijke semi-democratische” staat van Zuidoost-Azië

Het Grondwettelijk Hof in Bangkok heeft op 31 januari 2024 de populairste politieke partij van het koninkrijk bevolen haar campagne te beëindigen, om de beruchte smaadwet van het land…

Print Friendly, PDF & Email

Thailand is weer open voor business en toerisme

Met het aantreden van de regering van vastgoedmagnaat Srettha Thavisin op 28 augustus 2023 lijkt de Thaise politieke vaudeville een volgende fase in te gaan. Zoals ik reeds vreesde…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×