Terreuraanslagen in Kenia

In Kenia zijn alweer verscheidene doden gevallen bij een aanslag van de terroristische groepering al-Shabaab. De slachtoffers zijn deze keer vier kinderen uit een basisschool. Het is intussen al het derde incident in vijf dagen. Bij een aanval zondag op een militaire basis kwamen drie Amerikanen om het leven.
Kenia gaat opnieuw gebukt onder een golf van terreurgeweld. Na aanslagen op een bus en een militaire basis, viel nu ook een basisschool in Garissa, aan de grens met Somalië, ten prooi aan de gruwel van al-Shabaab. Vier kinderen werden gedood en ook een leraar zou het niet overleefd hebben. De terroristen viseerden echter vooral een politiepost en een communicatiemast.
Sinds december heeft deze terreurbeweging, die nauwe banden heeft met al-Qaida, het aantal aanslagen fors aangeschroefd. De aanslagen zijn een antwoord op de troepen die Kenia naar Somalië, de thuisbasis van al-Shabaab, stuurt om de groep daar te bestrijden.
Vooral de aanval op de militaire basis van afgelopen zondag is significant. Daarbij wisten de aanvallers onder meer twee vliegtuigen, twee helikopters en verscheidene militaire voertuigen te vernietigen. Een zorgvuldig geplande actie dus, in tegenstelling tot de eerder slordige hinderlagen en raids die ze normaliter uitvoeren. Al maakten ze ook tijdens die aanslagen veel  burgerslachtoffers: zo vielen vorig jaar onder meer 14 doden bij een aanval op een luxehotel in Nairobi.
Als reactie werden intussen nieuwe VS-troepen in Kenia gestationeerd, met name om de militaire basis er beter te beschermen.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 269 Times, 1 Visit today

Tags :

zie ook