Ik ben geen sportfanaat, laat staan dat de Superbowl in de V.S. me koude rillingen geeft. Misschien zou dat wel moeten: want wat kalkoen is voor kerst, is guacamole voor de Superbowl. En dat heeft gevolgen, voor mensen en voor het milieu.

In 2020 heeft Mexico 1,3 miljoen ton avocado’s uitgevoerd naar dertig landen, maar het overgrote deel daarvan naar de V.S. en nagenoeg 30 % in de periode eind januari begin februari : het seizoen van de Superbowl!

Leuk meegenomen voor Mexico, dat er nagenoeg twee miljard US$ mee verdient. Maar 84 % van de oogst komt uit deelstaat Michoacan waar avocado’s op 135.000 ha worden geteeld. Volkomen legaal. Daarnaast groeit de avocado op nog eens 30.000 hectare, volkomen ongereguleerd. Het is een winstgevende handel, niet enkel voor de boeren, maar ook voor de georganiseerde criminaliteit.

Bosbranden in 2020 hebben 18.000 ha opgeleverd die voor dit ‘groene goud’ worden gebruikt. Daarnaast worden boeren afgeperst om een percentage op hun oogst af te staan en zo ‘bescherming’ te krijgen. Geen bescherming heeft in Mexico maar één enkel gevolg.

Dat is niet het enige probleem. De avocadoteelt vergt erg veel water, komt in de plaats van de productie van dagelijks voedsel en laat na verloop van tijd een groene woestijn achter. Duurzaamheid is anders.

Het is uiteraard niet makkelijk om duizenden boeren hun winstgevende activiteit af te nemen. Toch zal er op termijn een oplossing moeten komen om deze criminogene monocultuur een halt toe te roepen.

Print Friendly, PDF & Email