Sulfureuze partners in EU-parlement

In het EU-parlement wordt er gul omgesprongen met cordons tegen uiterst-rechts. Het wordt trouwens steeds onduidelijker waar de grenzen tussen “centrum-rechts”, “gematigd rechts” en verder naar rechts nog liggen. De N-VA dreigt binnen de oude fractie ERC, met Britse Conservatieven en Poolse reactionairen, opgescheept te worden met het Spaanse Vox. Dat die de erfgenamen zijn van het franquisme is blijkbaar geen breekpunt, wel dat ze tegen de Catalaanse autonomie, laat staan onafhankelijkheid zijn.
Maar de partners van N -VA omarmen Vox zeer enthousiast. Zoals ze ook de deur openzetten voor het sulfureuze Forum voor Democratie van Thierry Baudet. En voor Fratelli d’Italia, de Italiaanse neofascistische partij.

Verhofstadt?

Bij de liberale ALDE, die op bevel van  Macrons gekozenen van naam zal moeten veranderen,  zit ook een Spaanse partij, Ciudadanos. Officieel centrum-rechts. Vorig jaar sloot die partij in Andaloesië al een akkoord met Vox om een rechts bestuur te kunnen instellen. Nu doet ze hetzelfde in de regio Madrid en staat op het punt dat ook in andere regio’s te doen om te beletten  dat de socialistische PSOE haar verkiezingssucces kan omzetten in bestuur.
Hallo, Guy Verhofstadt?  Ciudadanos trekt zich absoluut niets aan  van enig cordon tegen uiterst-rechts. Maar de Spanjaarden zijn de eerste niet; de Deense liberalen hebben ook geen moeite gehad om te regeren met steun van de uiterst-rechtse Deense Volkspartij.
Bij  de EVP wil een van de leden, Forza Italia van Berlusconi, liefst zo snel mogelijk de fusie aangaan met de Lega van Salvini, vooraleer ze volledig door die Lega wordt opgepeuzeld. Van de EVP zal er wel geen tegenkanting komen. Een ander lid, de Spaanse PP, papt ook aan  met Vox.

Poreus

Bij elke stap wordt de grens tussen “traditioneel” rechts en uiterst of radicaal rechts steeds poreuzer. Ze werken niet alleen samen, klassiek rechts is ook erg poreus voor de ideeën van uiterst-rechts.
En de Europese socialisten: de Roemeense en Slovaakse ‘socialisten’  blijven welkom, hun nationalistische en reactionaire oprispingen ten spijt.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 240 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook