INTERNATIONALE POLITIEK

Studentenrevolte in Albanië

Image


De verhoging van de inschrijvingskosten voor inhaalexamens, viel  begin december erg slechts bij de Albanese studenten die massaal de straat bracht optrokken. De beweging is sindsdien uitgedeind en brengt de ‘socialistische’ regering van Edi Rama in de problemen.
Duizenden studenten van de faculteiten architectuur en urbanisme staken op 4 december het vuur aan de lont. De dagen daarop volgden duizenden anderen in Tirana als andere steden. Het protest gaat nu ook tegen het hoge inschrijvingsgeld aan universiteiten en hogescholen.
De studenten eisen ook grotere  budgetten voor onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, betere huisvesting, meer studentenvertegenwoordigers in bestuursorganen. Studentenwoordvoerders vinden dat de regering met de onderwijswet van 2015 volledig de  neoliberale toer is opgegaan.
De regering zegt dat ze de normen van de EU wil volgen. Ze beschuldigt de rechtse Democratische Partij  (DP) dat ze achter de protesten zit. Maar de studenten verbrandden symbolisch de vlaggen van SP, DP en de ‘Socialistiscbe Beweging voor Integratie’ van president Ilir Meta om diets te maken dat ze die  alle drie verantwoordelijk vinden voor een neoliberaal beleid, cliëntelisme en corruptie.

Emigratie

Het protest heeft ook te maken met de schamele toekomstmogelijkheden van afgestudeerden. Velen wijken na hun studies uit. Sinds 2011 zijn al 330.000 Albanezen geëmigreerd; de bevolking bedraagt nu minder dan 3 miljoen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Balkan: Help, we lopen leeg

Demografische angsten (1) Kroatië is erg in trek bij toeristen uit de rest van Europa en daarbuiten. In de drukke periode zocht en vond de toeristische sector altijd wel…

Print Friendly, PDF & Email

Erdogans lange arm in de Balkan

De Turkse president Recep Erdogan koestert een Ottomaanse droom. En bij dat Ottomaanse rijk hoorde tot een goede eeuw geleden ook een groot deel van de Balkan. Erdogan heeft…

Print Friendly, PDF & Email

Kosovo-tribunaal: aftredend premier zwijgt

De aftredende premier van  Kosovo, Ramush Haradinaj, hield woensdag de lippen stijf op elkaar tijdens de ondervraging bij het Kosovo-tribunaal (Kosovo Special Chambers) in Den Haag. Haradinaj werd verhoord…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×