Studentenrevolte in Albanië
De verhoging van de inschrijvingskosten voor inhaalexamens, viel begin december erg slechts bij de Albanese studenten die massaal de straat bracht optrokken. De beweging is sindsdien uitgedeind en brengt de ‘socialistische’ regering van Edi Rama in de problemen.
Duizenden studenten van de faculteiten architectuur en urbanisme staken op 4 december het vuur aan de lont. De dagen daarop volgden duizenden anderen in Tirana als andere steden. Het protest gaat nu ook tegen het hoge inschrijvingsgeld aan universiteiten en hogescholen.
De studenten eisen ook grotere budgetten voor onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, betere huisvesting, meer studentenvertegenwoordigers in bestuursorganen. Studentenwoordvoerders vinden dat de regering met de onderwijswet van 2015 volledig de neoliberale toer is opgegaan.
De regering zegt dat ze de normen van de EU wil volgen. Ze beschuldigt de rechtse Democratische Partij (DP) dat ze achter de protesten zit. Maar de studenten verbrandden symbolisch de vlaggen van SP, DP en de ‘Socialistiscbe Beweging voor Integratie’ van president Ilir Meta om diets te maken dat ze die alle drie verantwoordelijk vinden voor een neoliberaal beleid, cliëntelisme en corruptie.
Emigratie
Het protest heeft ook te maken met de schamele toekomstmogelijkheden van afgestudeerden. Velen wijken na hun studies uit. Sinds 2011 zijn al 330.000 Albanezen geëmigreerd; de bevolking bedraagt nu minder dan 3 miljoen.
Visited 292 Times, 1 Visit today
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.