Stokkengevecht tussen nucleaire machten

Er vallen voor het eerst in 45 jaar doden bij gevechten aan de ‘grens’ (bestandslijn) tussen China en Inda, twee mogendheden met kernwapens. Chinese soldaten hebben Indiase soldaten met knuppels aangevallen en over de klippen gejaagd. Zowel Peking als New Delhi trachten nu olie op de golven te gieten, maar met de nationalistische ijver aan beide kanten, is een escalatie verre van uitgesloten.
Minstens 20 doden aan Indiase kant, soldaten die te pletter vielen of in de rivier onder de klippen verdronken. En waarom? De aanleiding lijkt bijna een burenruzie: China bouwt in Aksi Chin (deel van regio Ladakh wat China controleert) aan zijn weg tussen twee ‘autonome’ gebieden, Xinjiang en Tibet, India wil een weg aanleggen van Leh, hoofdstad van de regio Ladakh, naar een dorp met een landingsbaan voor luchtverkeer. India zegt dat de Chinezen tenten hadden opgeslagen in een strook buiten hun terrein.

Uitgelokt?

De vraag is nu of de Chinese president xi of de Indiase premier Modi per se een incident wou uitlokken om de gemoederen op te zwepen. Het lijkt waarschijnlijk dat beiden na de wrijvingen van begin mei een rode lijn hebben getrokken, die volgens India door de Chinezen is overschreden waardoor India volgens eigen zeggen wel moest optreden.
Het blijft voorlopig bij gevechten met de blote vuist en knuppels. Modi wil het lot vermijden van Nehru in 1962 die zich moest neerleggen bij de Chinese overmacht. Maar die overmacht is er nu eenmaal nog, Zodat het wellicht bij gespierde taal moet blijven. Terwijl Peking niet teveel drukte maak over de spanning.
Peking ziet het wellicht ook als een gelegenheid Modi te waarschuwen. China was niet gelukkig eind vorig jaar met de wijziging van het statuut van het Indiase deel van Ladakh. Dat behoorde tot vorige zomer tot de Indiase deelstaat Kasjmir. Modi maakte een einde aan de autonomie van Kasjmir en maakte Ladakh er van los als een gebied rechtstreeks door New Delhi bestuurd. Daarnaast is Peking niet opgezet met de steeds grotere samenwerking, ook militair, tussen India en de VS.
 
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 397 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook