INTERNATIONALE POLITIEK

Stembusproef voor Modi en de monnik

Image
Yogi Adityanath onder de vleugels van Modi.

In vijf Indiase deelstaten wordt momenteel, gespreid over weken, gestemd voor de deelstaatparlementen. Er wordt vooral uitgekeken naar Uttar Pradesh, in het noorden. Dat is met 220 miljoen of meer inwoners de volkrijkste van de Indiase Unie, en UP werd de voorbije vier jaar bestuurd door een trouwe medestander van de Indiase premier Narendra Modi, namelijk de extremistische hindoemonnik Yogi Adityanath. Alle uitslagen op 10 maart.

Nu worden nog de stemmen geteld van de zondag gehouden verkiezingen in de veel kleinere deelstaat Goa, vorige Portugese kolonie. Daar kreeg de Baratiya Janata Party (BJP) van premier Modi vorige keer de regering in handen, niet door een verkiezingszege, maar door enkele gekozenen om te kopen. Ook in Uttarakhand (‘Noordland’), een bolwerk van de BJP, waren er die dag verkiezingen.

Naast Manipur (tweede ronde komende zondag), zijn er eind deze week ook verkiezingen in Punjab, een deelstaat waar de sikhs de meerderheid uitmaken. Daar zijn de Congrespartij en bondgenoten aan het bewind. Maar de BJP rekent op overlopers om die belangrijke landbouwstaat binnen te rijven. Punjab was wel het centrum van het maandenlange boerenverzet tegen Modi’s landbouwwetten die de handel zouden privatiseren. Modi bond in, onder meer met het oog op deze verkiezingen.

Uttar Pradesh

Maar de strijd in Uttar Pradesh, die begon vorige vrijdag en loopt tot 7 maart, overschaduwt al de rest. Uttar Pradesh met zijn enorme bevolking van 220 miljoen, zijn meer dan 97.000 dorpen, op een oppervlakte van ca 8 maal België. UP is erg dicht bevolkt, het is een van de armste gebieden van Azië – alleen het nabije Bihar is er in India even arm aan toe. In Azië komen alleen Tadzjikistan en Afghanistan nog achterop.

Dit is ook het hart van dat deel van India waar Hindi wordt gesproken en waar de BJP vier jaar geleden 303 van de 403zetels won. In UP ligt de heilige hindoestad Varanasi.

De zege van 2017 had de BJP vooral te danken aan de verdeeldheid van de concurrentie – ook nationaal is dat het geval. De BJP haalde al die zetels met 40 % van de stemmen. Dat ligt aan het districtenstelsel, één gekozene per kiesomschrijving in één ronde. In Uttar Pradesh komt de Congrespartij er nauwelijks aan te pas, de concurrenten dat zijn vooral de BSP en de SP.

BSP: Bahujan Samaj Party, een partij die onder meer kan rekenen op de steun van de Dalits, een vijfde van de bevolking. Wat ons eraan herinnert dat het kastensysteem in India nog springlevend is en onder het beleid van de BJP zelfs sterker is geworden. Er zijn zeker in deze regio’s erg weinig gemengde-klassen huwelijken. Elk in eigen klasse.

De Dalits, dat is de onderklasse. Bijna rechteloos. In 2020 was er grote opschudding toen de politie na de verkrachting en dood van een Dalit meisje de verkrachters van een hogere kaste beschermde. Een journalist die de affaire onderzocht werd opgesloten en zit nog altijd vast. Hij is dan ook een moslim. De moslims, bijna 20 % un UP, vallen natuurlijk buiten de klasse indelingen, onder BJP zijn zij geen echte Indiase staatsburgers.

De SP : de Samajwadi Party die vooral sterk staat bij de Yadavs, een “ondergeschikte kaste” maar hoger dan de Dalits. Leider Akhilesh Yadav vond deze keer zeven lokale partijen als bondgenoot. Zowel BP als SP zochten en vonden vorige keer ook kandidaten uit hogere kasten, terwijl ze moslims weerden en elkaar bestreden. Met als gevolg dat de BJP met gemak won.

BJP = gratis

Modi en zijn minister van Binnenlands Zaken Amit Shah sparen geen moeite (en geld) om hun favoriet Adityanath aan een nieuwe zege te helpen. Minister Shah beloofde tijdens een meeting dat op de feestdag Holi, 18 maart, aan elke deur nieuwe gascilinders worden geleverd als de BJP opnieuw wint. De boeren zullen 5 jaar lang geen elektriciteit moeten betalen en krijgen daarnaast ook minimumprijzen voor graan en rijst – iets waar de gewraakte landbouwwetten een eind wilden aan maken. De voorbije twee jaar was de centrale regering gul voor Uttar Pradesh. Er werd op grote schaal gratis graan uitgedeeld, met Modi’s foto op de graanzakken.

Voor de BJP staat er in UP wel veel op het spel. Premier Yogi Adityanath heeft hier de voorbije jaren al zoveel mogelijk gewerkt met de ‘Hindutva’, het principe dat India een staat is voor hindoes en dus geen lekenstaat. Wetten, intimidatie en enkele lynchpartijen maakten een einde aan handel in en slachten van koeien, wat veel moslims werkloos maakte. Er kwam net als in andere BJP-staten een wet om gemengde huwelijken tussen moslimmannen en hindoevrouwen tegen te gaan – de BJP en gelijkgezinden hebben het over een ‘love jihad’ van de moslims in het kader van hun streven naar “omvolking” (cfr le grand remplacement in Frankrijk).

Modi en Yogi

Verlies van UP zou betekenen dat de BJP niet langer onverdeeld de wind in de zeilen heeft. Verleden jaar mislukte de BJP er al in om West-Bengalen binnen te halen, het werd een zware tegenvaller. Uttar Pradesh mag zeker niet vallen. Indien de BJP bevestigt, dan ligt de weg open voor Yogi om later een nationale rol te spelen. De monnik als nieuwe premier, terwijl de huidige premier zich meer en meer gedraagt als een hogepriester van het hindoeisme?

Modi zelf blijft relatief populair ondanks de bijzonder slordige aanpak van de covid-pandemie in het eerste jaar, de economische problemen en de mislukking van zijn landbouwwetten (voorlopig toch). Zijn sterkte ligt echter in de eerste plaats in de zwakte van de oppositie. De Congrespartij ligt tussen de touwen, de communistische partijen zijn marginaal, vele regionale partijen willen omwille van subsidies en dergelijke op goede voet staan met het centrum.

Wie erg tevreden zijn: de zakenvrienden van Modi. Een van hen, is sinds vorige week de rijkste man van Azië: Gautam Adani heeft het grootste fortuin van het continent, aldus de Bloomberg Billionaires Index. Fortuin: 88,5 miljard dollar. Och, de vorige rijkste man was ook al een Indiase zakenman, eveneens een vriend van Modi: Mukesh Ambani, met 87,9 miljard dollar nu op de 2e plaats. Na deze twee heren volgen voor Azië 8 Chinese en Hongkongse zakenmannen – allemaal mannen – zonder ‘wit privilege’.

Zie ook:

India “bezorgd om love jihad”

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Modi haalt slag niet thuis

De herziening van de grondwet van India is niet voor morgen. Premier Narendra Modi en zijn uiterst-rechtse Bharatiya Janata Party (BJP) grijpen in de verkiezingen naast de daarvoor vereiste…

Print Friendly, PDF & Email

Modi werpt ‘omvolking’ in de kiesstrijd

De Indiase verkiezingen zijn over halverwege en draaien meer dan ooit rond één thema: premier Narendra Modi. Alsof het om een referendum gaat over zijn tien jaar regeerbeleid. Of…

Print Friendly, PDF & Email

India als “illiberale democratie”

In India wordt deze en komende weken gestemd, de omvangrijkste, inzake deelnemers, parlementsverkiezingen van de wereld. Narendra Modi, al tien jaar premier, rekent er vast op dat hij nu…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Israëlisch parlement verwerpt toekomstige Palestijnse staat

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen die de oprichting van een Palestijnse staat afwijst. “De vestiging van een Palestijnse staat in het…

Print Friendly, PDF & Email

Macronie zet links een neus

De vier partijen van het Nouveau Frot populaire (NFP) waren het dan toch eens geraakt over een gezamenlijke kandidaat voor het voorzitterschap van de Nationale Assemblée. Als grootste blok…

Print Friendly, PDF & Email

Ursula of de chaos

Als de herverkiezing van Ursula von der Leyen voor een tweede mandaat als Voorzitster van de Europese Commissie iets geleerd heeft, dan is het wel dat de verdeeldheid en…

Print Friendly, PDF & Email
De oorlog in Oekraïne en de Euraziatische wereldorde.

You May Also Like

×