INTERNATIONALE POLITIEK

Standpunt van de redactie: Vrede, een politieke keuze

Image

Vrede, zo zei Jeremy Corbyn onlangs op een Europese meeting in Brussel, dat is niet het vermogen om je vijand uit te schakelen, vrede dat is water, onderwijs, gezondheidszorg…

In het vooruitzicht van 1 mei, de tachtigste verjaardag van het Sociaal Pact én de Europese verkiezingen is deze uitspraak bijzonder relevant.

We leven in angstige tijden. Er is de dreiging van de klimaatverandering en er zijn oorlogen. Volgens sommigen zijn we ‘slaapwandelend’ op weg naar een derde wereldoorlog, maar niets is minder waar. Het is met open, wakkere ogen dat er een escalatie aan de gang is in het conflict tussen de Navo, Oekraïne en Rusland. Het is met open, wakkere ogen dat er door hoogstaande politici verklaringen worden afgelegd die ons wakker moeten houden.

Wie de internationale media volgt ziet en leest hoe stap voor stap het taboe op kernwapengebruik wordt losgelaten. Kernwapens waren destijds onze ‘afschrikking’ waarmee een ‘stabiel machtsevenwicht’ in stand werd gehouden.

Met het eind van de Koude Oorlog en de ontwikkeling – met bewapeningsprogramma’s – van China is dat kaartenhuisje aan het wankelen gebracht. Ontwapeningsverdragen zijn één voor één opgezegd. Wekelijks lees je artikelen over hoeveel honderden miljoenen doden een kernwapenaanval zou kosten in de V.S., in Rusland of in Azië. In de grote think tanks is het rekenwerk begonnen en worden strategische plannen uitgewerkt.

‘Rusland mag deze oorlog niet winnen’ is het mantra in onze contreien. Wat betekent dit? Is het denkbaar dat Rusland toegeeft aan het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne? Is het denkbaar dat Oekraïne een militair verlies aanvaardt, met een status quo en neutraliteit?

We staan op een keerpunt. De naoorlogse multilaterale wereldorde bestaat niet meer. Het VN-Handvest dat moest zorgen voor vrede is nooit volledig uitgevoerd, met name op het vlak van gewapend optreden. Wie de lijst van Westerse militaire interventies overloopt kan nog moeilijk geloven dat de NAVO enkel voor onze veiligheid zorgt. Volgens het Tricontinental Institute waren er in 2022 alleen al 317 militaire interventies van Westerse landen in landen van het Zuiden. Er zijn miljoenen doden gevallen in landen als Afghanistan, Irak en Syrië. Sinds het eind van de Koude Oorlog is het aantal lidstaten van de NAVO verdubbeld! De V.S. heeft wereldwijd meer dan negenhonderd militaire bases.

Is het dan onhaalbaar en overambitieus een ernstig politiek debat over onze veiligheid te vragen?

De Europese Unie heeft sinds het Verdrag van Maastricht een ‘Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid’. Sindsdien zijn allerhande initiatieven genomen om ook defensie onder de Europese paraplu te nemen. We zijn vandaag zeker niet toe aan een gemeenschappelijk defensiebeleid. Na de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO zijn nog steeds vier landen op een of andere manier ‘neutraal’ in de E.U. (Oostenrijk, Malta, Cyprus, Ierland), hoe ambigu het concept ook mag zijn.

Wie bereid is te kijken naar de sociaal-economische problemen van de Europese Unie ziet meteen wat voor moeilijke beslissingen er moeten genomen worden. Indien we onze ‘Navo-verplichtingen’ willen naleven en 2 % aan ‘defensie’ willen besteden en tegelijk onze begrotingen ‘op orde’ willen brengen, zullen er onvermijdelijk zware besparingen volgen voor het sociale beleid. Op een ogenblik dat in België de verjaardag van het sociaal pakt (niet) wordt gevierd worden de sociale zekerheid en de openbare diensten verder afgebouwd. De kosten voor levensonderhoud stijgen met de dag. Er zijn duizenden daklozen en de wooncrisis is een realiteit. Er ontstaan wachtlijsten in de gezondheidszorg. Kinderopvang en ouderenzorg zijn onder-gefinancierd.

Waarop wachten we om een veiligheidsbeleid te voeren in de zin die Jeremy Corbyn aangaf? Om te werken aan ‘menselijke veiligheid’ zoals de VN dat jaren geleden voorstelde? Om een eind te maken aan het wapengekletter en te denken aan een of andere vorm van neutraliteit en vreedzaam samenleven? De NAVO is een defensieve alliantie, zo werd bij haar ontstaan gesteld, de organisatie moet onze veiligheid garanderen. Dat is precies wat we willen, onze veiligheid. Het is een politieke keuze.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

NAVO-verjaardagsfeestje: ‘de schuld van de ander’

De NAVO vierde zopas haar 75-jarig bestaan in Washington. Door de Franse president Macron werd de militaire alliantie vijf jaar geleden nog hersendood verklaard. Maar de oorlog in Oekraïne…

Print Friendly, PDF & Email

NAVO viert 75e verjaardag in Koude Oorlogssfeer

Van 9 tot 11 juli komen de staatshoofden en regeringsleiders in Washington samen om de 75ste verjaardag van de NAVO te vieren. Nog niet zo lang geleden verkeerde de…

Print Friendly, PDF & Email

Standpunt van de redactie. Een Europese stem

In het Britse tijdschrift ‘The Economist’ beschrijven zeven artikelen hoe zowel het mondiale handelssysteem als de financiële wereld uit elkaar aan het vallen zijn. Het is boeiende lectuur, vooral…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Macron rekent op Le Pens zegen voor Barnier

De Franse president Emmanuel Macron kan maar niet toegeven dat hij met zijn gok van 9 juni, de plotselinge ontbinding van de Assemblee, verloren heeft. Er is voor Frankrijk…

Print Friendly, PDF & Email

Emiraten op jacht in Afrika

In verscheidene oorlogen in Afrika duiken de jongste jaren meer en meer de Verenigde Arabische Emiraten op. De emirs en sjeiks uit de Emiraten hebben er strategische belangen, zoals…

Print Friendly, PDF & Email

Geopolitiek spel in de Sahel

Waarom duikt Oekraïne plots op in een woestijn? “Je weet toch wel dat Oekraïne jihadisten steunt in het noorden van Mali?” vraagt een Malinese vriend van me aan telefoon…

Print Friendly, PDF & Email
For ever tegendraadse journalist

You May Also Like

×