INTERNATIONALE POLITIEK

Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

Image

Negen juni was geen zwarte zondag en toch weer wel. Wanneer in Vlaanderen, maar ook in Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Polen, Tsjechië, Slovakije en Hongarije uiterst rechts succes boekt, is dat zorgwekkend.

De analyses lopen uiteen. Het ver-van-mijn-bed-Europa, hoewel dat makkelijker tot niet-participatie dan tot een proteststem leidt. De ‘achterstelling’ van het platteland, wat al tot uiting kwam in de boerenprotesten. De angst voor migratie en ‘omvolking’, hoewel rechtse stemmen vaak komen uit steden en gemeenten waar nog  nauwelijks een migrant of vluchteling te zien was.

Angst speelt beslist een grote rol, en die angst wordt aangewakkerd door wie er garen kan bij spinnen. De angst ligt echter ook voor de hand. Er was al de angst voor de ‘mondialisering’ omdat die kan leiden tot werkloosheid.  Of moeten wij soms aan Chinese lonen gaan werken? Neen, maar er is wel een loonnorm in ons land. En de index wordt bedreigd. En de bushaltes verdwijnen, net als de geldautomaten en de openbare diensten. Klik één, klik twee, hoe kom je nog in contact met een dienst die je echt nodig hebt? De dokter en de medicijnen worden duurder. Wonen is al onbetaalbaar. Hoe moet het dan morgen? En dan nog een klimaatcrisis er bij?

Mensen, overal ter wereld en in alle tijden, hebben bescherming nodig. Dat is een kerntaak van elke overheid, van de lokale baron tot de democratische Staat. Die bescherming kan slechts op twee manieren gegeven worden.

Ofwel met een verzorgingsstaat, met economische en sociale rechten, met openbare diensten, gezondheidszorg, onderwijs, openbaar vervoer en sociale woningen. Met werk en decente lonen. Met een echt ontwikkelingsbeleid en hoop voor het Zuiden en een menswaardige opvang en insluiting voor wie naar hier komt. Met een rechtsstaat, vrijheid, emancipatie en sociale mobiliteit.

Als die zaken verdwijnen zullen mensen kiezen voor de tweede manier om bescherming te krijgen. Met gesloten grenzen. Met repressie door de politie van stakingen en betogingen. Met onderdrukking en geweld door het leger. Met  bescherming van die ‘hoeksteen’, de familie, tégen homo’s en lesbiennes en tégen migranten. Vrouwen worden moeders en abortus mag niet. Vóór de sociale orde. Alles en iedereen op zijn onveranderlijke plek.

Het neoliberalisme wil best voor die eerste soort van bescherming kiezen, en denkt dat dit kan door de markt te laten spelen. Dat lukt niet, en dus komt de tweede vorm van (valse) bescherming aan bod, met hulp van de behoudsgezinde krachten die daarvoor nodig zijn.

Dit is de deur die vandaag wijd open staat voor uiterst rechts, voor fascisme en/of voor anti-moderniteit.

Dit is de keuze waar we vandaag voor staan. Het is de fundamentele keuze tussen het wel degelijk bestaande links of rechts. Wat gefaald heeft is het neoliberalisme omdat de markt geen bescherming kán bieden.

Sociale rechtvaardigheid, met een strijd tegen armoede én tegen ongelijkheid, met een brede verzorgingsstaat, is de beste manier om uiterst rechts af te blokken. Met humanisme. Democratie en politieke rechten, mensen hebben er geen boodschap aan als het brood op de plank ontbreekt.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

De vis begint te stinken aan de kop

De Gentse Feesten zijn begonnen en voor de ‘Debatten’ die al 35 jaar lang door Eric Goeman georganiseerd worden, was het een goede start. Eric kon er dit keer…

Print Friendly, PDF & Email

Fascistische Top in Madrid

Pride in Brussel. Op facebook zie ik oerdomme vrouwen in extase naar een slank mannenlijf staren. Ga naar Gaza, denk ik dan, daar zijn ook slanke lijven te zien,…

Print Friendly, PDF & Email

Rechts, alweer!

Over de strategie van de milieubeweging Al bij al is het vrij beangstigend. Enerzijds, een op ons afstormende klimaatcrisis, overstromingen, droogte, het warmste jaar ooit sinds er metingen bestaan.…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Lithiummijnen in Europa, niet in mijn buurt

Neveneffecten van de transitie In het Franse departement Allier loopt een openbaar onderzoek naar de ontginning van een grote lithiummijn. De weerstand is groot. Die was zeker even groot…

Print Friendly, PDF & Email

Israëlisch parlement verwerpt toekomstige Palestijnse staat

De Knesset, het Israëlische parlement, heeft met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen die de oprichting van een Palestijnse staat afwijst. “De vestiging van een Palestijnse staat in het…

Print Friendly, PDF & Email

Macronie zet links een neus

De vier partijen van het Nouveau Frot populaire (NFP) waren het dan toch eens geraakt over een gezamenlijke kandidaat voor het voorzitterschap van de Nationale Assemblée. Als grootste blok…

Print Friendly, PDF & Email
India. De Onzichtbare Gigant

You May Also Like

×