Stakingen in Indonesië

In Indonesië organiseren de vakbonden stakingsacties tegen de nieuwe arbeidswet die het parlement er eerder deze week inderhaast doorjoeg. Die nieuwe arbeidswet vervangt tientallen bestaande arbeids- en milieuwetten. De nieuwe wet is vooral een geschenk voor de ondernemers die uitvoeren en voor de banken, aldus de vakbonden.

De nieuwe wet is volgens president Joko ‘Jokowi’ Widodo broodnodig om de economie te stimuleren na de inzinking ten gevolge van de coronacrisis. Met de nieuwe zogenaamde omnibuswet wordt het minimumloon per sector afgeschaft; dat minimum zal voortaan per provincie of stad/dorp door de gouverneurs van de provincie worden vastgelegd. Kleine ondernemers zijn niet gebonden door dat minimum. Wel moeten ze een loon betalen boven de armoededrempel. Personeel ontslaan wordt ook goedkoper.

Ontbossing

De regering voert aan dat die maatregelen de tewerkstelling zullen bevorderen. De vakbonden en talrijke sociale organisaties vinden dat alleen de grote ondernemers en bankiers wel varen bij deze afbraak van de rechten van de werknemers. Vooraf waren er al acties, sinds dinsdag zijn er stakingen en manifestaties die wegens de Covid-c risis beperkt van omvang zijn.

Ook milieugroepen verzetten zich tegen de wet. Verscheidene milieubeschermende maatregelen worden opgedoekt. Volgens de ngo ‘Mighty Earth’ werkt de wet de vernieling van de wouden in de hand net nu er enige verbetering was.