INTERNATIONALE POLITIEK

Staatsterreur in Tsjetsjenië

Image

                                  Met Poetins zegen

In Rusland haalde een petitie voor de afzetting van Ramzan Kadyrov als president van de republiek Tsjetsjenië in twee dagen meer dan 120.000 handtekeningen. Kadyrov en zijn omgeving bedreigen opposanten en hun familie met de dood. Dat zijn geen loze bedreigingen komende van een regime dat tot in het buitenland al talrijke opposanten vermoordde. De krant Novaja Gazeta stuurde een bedreigde journaliste prompt naar het buitenland.

Opposant Ilja Jasjin van het liberale Jabloko lanceerde de petitie na zware dreigementen van Tsjetsjeense leiders tegen militanten voor mensenrechten en journalisten. De petitie is gericht aan de Russische president Vladimir Poetin. Die staat echter op zeer goede voet met Kadyrov. Het was Poetin die begin deze eeuw in Tsjetsjenië de clan Kadyrov aan de macht bracht. Die clan voert er met harde hand een moslimfundamentalistisch beleid, wat Poetin dus niet deert.

Verscheidene activisten voor mensenrechten, onder andere van de onlangs door Moskou ontbonden groep Memorial, werden gefolterd en vermoord. Hetzelfde gebeurt er met homo’s. De voorbije jaren werden in verscheidene West-Europese landen Tsjetsjeense ballingen door agenten van Kadyrov vermoord.

Cel of graf

De aanleiding voor de petitie zijn de dreigementen tegen Aboebakar Jangoelbajev, diens familie en anderen die actie voeren tegen de folterpraktijken in Tsjetsjenië. Onlangs ontvoerde een Tsjetsjeens commando in het westen van Rusland de moeder Aboebakar. Adam Delimchanov, Tsjetsjeens afgevaardigde in de Russische Doema, dreigde ermee dat de ganse familie letterlijk zal onthoofd worden. Dat dreigement werd herhaald door verscheidene leiders van de Tsjetsjeense veiligheidsdiensten.

Kadyrov zelf heeft enkele Europese landen verzocht familieleden van Jangoelbajev uit te leveren. Zoniet maken ze zich volgens hem schuldig aan steun aan terroristen. Die familieleden hebben volgens hem de keuze tussen de gevangenis of een begrafenis.

Kadyrov bedreigde onlangs ook journalisten van de krant ‘Novaja Gazeta’ en van de tv-zender ‘Dozjd’ . “Dat zijn terroristen en ik heb terroristen en hun medeplichtigen al altijd uitgeroeid”, aldus Kadyrov.

Novaja Gazeta en journaliste Jelena Milasjina hebben dat dreigement alvast ernstig genomen, de krant stuurde haar journaliste vorige vrijdag naar het buitenland. Zij nam in 2006 onderzoeken over van haar vermoorde collega Anna Poliltkovskaja die jarenlang folteringen en moorden in Tsjetsjenië aan de kaak had gesteld.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Poetin in Oekraïne zoals in Tsjetsjenië?

Appartementsgebouwen bestoken, elektriciteitscentrales aanvallen, burgers executeren… Wat het Russisch leger in Oekraïne op bevel van president Poetin doet, deed het meer dan 20 jaar geleden ook in Tsjetsjenië. Inderdaad…

Print Friendly, PDF & Email

Nobelprijs voor Memorial : dubbel en dik verdiend

Vragen bij Oekraïens Centrum De Nobelprijs voor de Vrede voor een persoon en twee bewegingen die opkomen voor respect voor de rechtstaat in regimes die daar een loopje mee…

Print Friendly, PDF & Email

Kadyrovs moordbende helpt bij het vuile werk

Het inzetten van de milities van de Tsjetsjeense president-krijgsheer Ramzan Kadyrov toont aan tot welke wreedheid de Russische president Vladimir Poetin bereid is te gaan. Kadyrov voert in de…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×