INTERNATIONALE POLITIEK

Staat en religie, verenigd in homofobie

Image
Tienduizenden Georgiërs stappen op in de kerkelijke hulde aan de Zuivere Familie

De familie, dan wel de ‘zuivere familie’, die gesticht door het huwelijk van één man en één vrouw, in die volgorde, wordt een universeel kiesthema van rechtse ultra’s. Dat gaat gepaard met felle homofobe campagnes, in Europa vaak vermengd met eurofobie, “want Brussel wil ons het homohuwelijk opdringen”. Zo klinkt het toch met de PiS in Polen?

Vladimir Poetin wierp zich dit jaar in zijn campagne op als de voorvechter van de traditionele familiewaarden. De Italiaanse premier Giorgia Meloni en haar vice Matteo Salvini wedijveren met elkaar in de verdediging van zuivere familiewaarden en proberen al wat mogelijk is om bestaande rechten inzake abortus en homo’s in te perken. In Polen hebben we acht jaar meegemaakt hoe de reactionaire PiS zowel abortus- als LBGT-rechten tot nul herleidde. Homofobie is troef in het Hongarije van Viktor Orban. En de Republikeinen in de VS zitten steeds dieper in hetzelfde homofobe schuitje.

Hoe homofobie een centraal thema wordt, merken we vandaag in Georgië. Kort nadat het parlement er de “wet op vreemde agenten” (bijgenaamd Russische wet) had goedgekeurd, organiseerde de Georgisch-orthodoxe kerk een dag van de “Familie Zuiverheid”. Ze kon rekenen op de enthousiaste steun van de regerende “Georgische Droom”.

Georgische nachtmerrie

Wat in Georgië gebeurt, is echt angstaanjagend: hoe kerk en regering net als in Rusland de handen in elkaar slaan om elke emancipatie van minderheden, onder wie de LBGT-groepen, voorgoed af te breken. De invloed van die kerk is zeer groot in Georgië waar een grote meerderheid zegt nog gelovig christelijk te zijn. In juli 2021 werd de Georgische Pride door fascistische benden aangevallen. Toen besloot de LBGT-gemeenschap alleen nog privé-bijeenkomsten te houden. Maar in juli vorig jaar werd ook die aangevallen, onder het oog van de politie die niet ingreep.

Die Georgische hiërarchie staat op zeer goede voet met de Russische patriarch Kyrill die een ware kruistocht voert tegen homorechten. Want dat zijn anti-nationale westerse waarden. Poetin juicht dat volmondig toe. De hypocrisie druipt eraf. Binnen de Orthodoxe kerken zijn de seksuele zeden te vergelijken met onze “katholieke tradities” inzake pedofilie, ben er zelf enkele keren getuige van geweest hoe het in Russich-orhodoxe kloosters als normaal werd beschouwd dat de lokale patriarch een knaap naast zich had.

De Georgiërs worden in oktober naar de stembus geroepen, en homofobie zal zowat een hoofdthema zijn van de Georgische Droom. Het ziet er dus niet goed uit voor de Georgische homo’s.

Iets verderop in de Kaukasus is er de autonome republiek Tsjetsjenië, deel van de Russische Federatie. Dat is zowat de hel voor homo’s, wie niet kon vluchten zit in kampen. Daar heerst de wet van Poetins goede vriend, Ramzan Kadyrov. Een islamitische fundamentalist. Nu, op vlak van homofobie schieten uiterst-rechtse christenen en uiterst-rechtse moslims heel goed met elkaar op. Tsjetsjeense en Georgische Dromen, het zijn beide nachtmerries.

Relevant

Poetins homofobe diplomatie

Het Rusland van Vladimir Poetin werpt zich op als verdediger van traditionele waarden tegen westerse decadentie. Met als grootste decadentie: homorechten en genderstudies. De christelijke apostel Poetin breidt zijn…

Melania Trump ingezet voor LGTB+kiezer

Elke stem telt in de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Donald Trump wil dus ook graag wat stemmen uit de LGTB+hoek. Maar de balans van zijn presidentschap maakt hem daar niet…

Poetin-regime, baken voor uiterst-rechts

De politie van Moskou is tijdens het weekend enkele gayclubs binnengevallen “op zoek naar drugs”. De politie interpreteert de uitspraak van het Russisch Hooggerechtshof over het ‘extremisme’ van “de…

Laatste bijdrages

SYRIË: EEN MIDDELEEUWS OPBOD

De weg naar Damascus is lang. De apostel Paulus werd er van zijn paard gegooid. De kruisvaarders moesten eerst de oninneembaar  geachte stad Antiochië (vandaag Turks Antakya) belegeren –…

Komt er stabiliteit in Syrië na het verdwijnen van Assad?

Het regime van Bashar al-Assad is gevallen, maar daarmee is er nog geen eind gekomen aan de gevechten. Het land is nu opgedeeld in twee stukken. Met het vertrek…

Assad is geschiedenis

Het ene weekend Aleppo binnengewandeld, het weekend daarop Damascus ingenomen. Het regime van de familie Assad is na een halve eeuw in één week tijd opgedoekt. Bijna zonder slag…

Grenskolonialisme

You May Also Like

×