Spannend duel bij Franse Groenen

De Franse Groenen – dat is EELV en verscheidene kleinere groepen – gaan naar een spannende tweede ronde om een kandidaat aan te wijzen voor de presidentsverkiezingen van volgende lente. Rond 106.000 kiezers brachten een stem uit voor een van de vijf kandidaten. De tweede ronde, van 25 tot 28 september, gaat onder de twee best geplaatsten: Yannick Jadot en Sandrine Rousseau.

Jadot-Rousseau

Mr Pragmatique et Dr Radicale, dat zijn onder meer de bijnamen van de twee die naar de tweede ronde gaan. Mr Pragmatique, dat is Yannick Jadot, barstend van ambitie om in de arena te stappen en in het Elysée te stappen. Een opportunist die naargelang de toestand naar links of naar rechts, of beide, lonkt.

Jadot leidde met succes de lijst voor de Europese verkiezingen in 2019, EELV was met 13 % veruit de grootste partij van de “linkerzijde”. Jadot was in 2017 ook aangewezen als kandidaat van Groen, maar trok zich terug ten voordele van de kandidaat van de PS, Benoit Hamon, die amper iets meer dan 6 % haalde. Jadot haalt nu in de eerste ronde van de groene voorverkiezingen 27.7 %.

Dr Radicale, dat is de economiste Sandrine Rousseau, vaak een ecofeministe genoemd en volgens critici erg ‘woke’. Over de discussie rond de islamitische sluier zei ze dat men vrouwen niet kan onder druk zetten om zich te emanciperen.

Zij is de verrassing van deze eerste ronde, ook al waren de verschillen tussen de kandidaten klein. Rousseau haalt 25,14 %, gevolgd door Delphine Batho met 22,32 en Eric Piolle, de burgemeester van Grenoble, met 22,29%. Een vijfde, Marc Governatori, haalt 2,35%.

Open strijd

Noch Batho noch Piolle hebben stemadvies gegeven voor de tweede ronde, die dus zeer open is. Rousseau heeft het voordeel dat Jadot bij de achterban nogal wat weerstand oproept, maar anderzijds kunnen veel groene kiezers oordelen dat zij met haar radicalere standpunten minder kans maakt in de strijd om het Elysée.

Totnogtoe deden groene kandidaten het in de presidentsverkiezingen erg bescheiden. De laatste keer dat er een groene kandidaat was, magistrate Eva Jolly in 2012, haalde die 2,31 %. Na het succes van EELV bij de Europese verkiezingen en vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen (burgemeesters in o.m. Lyon, Bordeaux, Straatsburg), heeft EELV grote ambities.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 407 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook