Sorry, zei de prinses

Prinses Ubolratana Rajakanya, zuster van de Thailandse koning Vajiralongkorn, zei ‘sorry’ voor al de heibel die ze ontketend heeft. Ze was tot ieders complete verrassing voorgedragen als kandidaat-premier door  een partij die felle tegenstandster is van de militaire dictatuur. D egeneraals hebben voor 24 maart parlementsverkiezingen uitgeschreven, maar vrij zijn die allesbehalve. De prinses zei sorry nadat haar broer had gezegd dat zoiets niet kon. De koninklijke familie beweert dat ze boven de partijen staat.
De prinses speelde lang geleden haar adellijke titels kwijt omdat ze met een VS-burger was getrouwd van wie ze al lang gescheiden is. Zij zou nu premier willen worden tegen de generaals die zo trouw de troon beschermen? Die stap kon ze toch niet zetten zonder medeweten van haar broer? Diezelfde broer die als kroonprins vroeger zo een goede contacten had met Thaksin Shinawatra, de man die in 2006 door een militaire coup was afgezet en  wiens zuster, Yingluck Shinawatra, ook al – in 2014 – door de generaals werd verdreven. Mysterie.

Generaals

Hebben de generaals met een  nieuwe coup gedreigd zoals het gerucht in Bangkok gaat? Maar tegen wie, ze hebben de macht en zorgen ervoor dat ze die ook na de verkiezingen houden. Want volgens hun grondwet kunnen zij alle leden van het Hogerhuis benoemen, en dat beslist wie over de keuze van een premier.
De prinses was voorgedragen door Thai Raksa Chart, een van de drie partijen die Thaksin – in gouden ballingschap in Dubai – steunt. Thaksin won alle verkiezingen sinds 2001. Hij heeft vooral steun buiten Bangkok, in agrarische gebieden die door Bangkok werden verwaarloosd. Zijn programma’s voor o.m. geneeskundige zorgen in de dorpen en goede prijzen voor de rijstboeren, zorgen voor een trouw kiespubliek. Tot aan de militaire coup van 2014 kwam het vaak tot felle botsingen tussen de rode shirts, Thaksins aanhangers, en de gele. De ‘gele’ Democratische Partij viel toen op met pleidooien tegen op algemeen stemrecht gebaseerde democratie.
Voor de verkiezingen van 24 maart zijn er drie partijen die achter Thaksin staan. Juntaleider generaal Prayuth Chan-ocha is kandidaat-premier voor een rechtse partij, maar volgens peilingen ziet het er voor hem niet goed uit. De verkiezingscommissie springt hem ter hulp en vraagt nu de Thai Raksa Chart te verbieden omdat ze het aandurfde het koningshuis in verlegenheid te brengen met de kandidatuur van de prinses.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 264 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook