INTERNATIONALE POLITIEK

Sorry, zei de prinses

Image

Prinses Ubolratana Rajakanya, zuster van de Thailandse koning Vajiralongkorn, zei ‘sorry’ voor al de heibel die ze ontketend heeft. Ze was tot ieders complete verrassing voorgedragen als kandidaat-premier door  een partij die felle tegenstandster is van de militaire dictatuur. D egeneraals hebben voor 24 maart parlementsverkiezingen uitgeschreven, maar vrij zijn die allesbehalve. De prinses zei sorry nadat haar broer had gezegd dat zoiets niet kon. De koninklijke familie beweert dat ze boven de partijen staat.
De prinses speelde lang geleden haar adellijke titels kwijt omdat ze met een VS-burger was getrouwd van wie ze al lang gescheiden is. Zij zou nu premier willen worden tegen de generaals die zo trouw de troon beschermen? Die stap kon ze toch niet zetten zonder medeweten van haar broer? Diezelfde broer die als kroonprins vroeger zo een goede contacten had met Thaksin Shinawatra, de man die in 2006 door een militaire coup was afgezet en  wiens zuster, Yingluck Shinawatra, ook al – in 2014 – door de generaals werd verdreven. Mysterie.

Generaals

Hebben de generaals met een  nieuwe coup gedreigd zoals het gerucht in Bangkok gaat? Maar tegen wie, ze hebben de macht en zorgen ervoor dat ze die ook na de verkiezingen houden. Want volgens hun grondwet kunnen zij alle leden van het Hogerhuis benoemen, en dat beslist wie over de keuze van een premier.
De prinses was voorgedragen door Thai Raksa Chart, een van de drie partijen die Thaksin – in gouden ballingschap in Dubai – steunt. Thaksin won alle verkiezingen sinds 2001. Hij heeft vooral steun buiten Bangkok, in agrarische gebieden die door Bangkok werden verwaarloosd. Zijn programma’s voor o.m. geneeskundige zorgen in de dorpen en goede prijzen voor de rijstboeren, zorgen voor een trouw kiespubliek. Tot aan de militaire coup van 2014 kwam het vaak tot felle botsingen tussen de rode shirts, Thaksins aanhangers, en de gele. De ‘gele’ Democratische Partij viel toen op met pleidooien tegen op algemeen stemrecht gebaseerde democratie.
Voor de verkiezingen van 24 maart zijn er drie partijen die achter Thaksin staan. Juntaleider generaal Prayuth Chan-ocha is kandidaat-premier voor een rechtse partij, maar volgens peilingen ziet het er voor hem niet goed uit. De verkiezingscommissie springt hem ter hulp en vraagt nu de Thai Raksa Chart te verbieden omdat ze het aandurfde het koningshuis in verlegenheid te brengen met de kandidatuur van de prinses.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Val van cruciale grensstad is vernederende nederlaag voor het militair regime van Myanmar

Operatie 1027 heeft in Myanmar voor een kentering gezorgd. Sinds oktober 2023 heeft de opmars van de anti-junta-coalitie van het Arakan-leger (of AA, een voornamelijk Rakhine-groep), het Myanmar National…

Print Friendly, PDF & Email

Thailand glijdt af naar “meest ongelijke semi-democratische” staat van Zuidoost-Azië

Het Grondwettelijk Hof in Bangkok heeft op 31 januari 2024 de populairste politieke partij van het koninkrijk bevolen haar campagne te beëindigen, om de beruchte smaadwet van het land…

Print Friendly, PDF & Email

Thailand is weer open voor business en toerisme

Met het aantreden van de regering van vastgoedmagnaat Srettha Thavisin op 28 augustus 2023 lijkt de Thaise politieke vaudeville een volgende fase in te gaan. Zoals ik reeds vreesde…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×