Soedan, fragiele overgang

De Soedanese legerleiders van de TMC (Militaire overgangsraad) en de Soedanese volksbeweging FDFC (Krachten voor vrijheid en verandering) hebben een ‘grondwettelijk akkoord’ ondertekend. Niet alle opposanten zijn daar gelukkig mee. De kleine maar invloedrijke Communistische Partij en linkse personaliteiten nemen afstand. Ze geloven niet in de machtsdeling met militairen die een pijler van het regime van Omar al-Bechir waren.
Die militairen hadden eerst geprobeerd de ‘Soedanese revolutie’ met geweld te onderdrukken. Dat mislukte, waarop de generaals begin juli dan maar eieren voor hun geld kozen en onderhandelden. De militaire leiders willen ten alle prijze Defensie en Binnenlandse Zaken (met de veiligheidsdiensten) exclusief in handen houden.
Model Sissi?
Spiegelen ze zich aan het “Egyptisch model”? Na de val van Mobarak zorgden de Egyptische generaals er ook voor die sleutelposities volledig in handen te houden. Zo konden generaal Sissi – sindsdien president – en zijn collega’s nadien makkelijker alle macht naar zich toe trekken.
De FDFC hoopt de legerleiders te kunnen verdelen, zodat de RSF (de beruchte snelle interventie eenheden) van Mohammed Hamdan Dagalo kan geïsoleerd worden. Deze kan rekenen op de actieve steun van Saoedi-Arabië, de Emiraten en Egypte.
Communisten en leden van de Soedanese Beroepsvereniging (SPA), kern van de FDFC, vinden het raadzamer dat ze van buitenaf druk uitoefenen om te beletten dat de ‘revolutie’ wordt ingekapseld. Zonder verdere mobilisatie gaan we naar de nederlaag, aldus links.
Een belangrijk ‘detail’: in het grondwettelijk akkoord is er geen melding meer van de islam als pijler van het politiek systeem.