INTERNATIONALE POLITIEK

Slovenië, Jansa loopt gevaar

Image

De verkiezingen van deze zondag in Slovenië, lidstaat van EU, 2 miljoen inwoners, draaien om premier Janez Jansa. Die voert al twee jaar een beleid dat sterk aan dat van de Hongaarse buurman Viktor Orban doet denken. Jansa heeft vooral concurrentie van een nieuwe beweging, Svoboda (Vrijheid) die meestal omschreven wordt als centrumlinks, ecologisch, pro-EU.

Jansa werkte zich in het nieuws door zijn aanvallen op de media die volgens hem voor 80% in handen van links zijn, en door zijn vetes met justitie. Zijn “Sloveense Democratische Partij”, lid van de EVP, moet het vooral hebben van het platteland. Jansa haalde even het wereldnieuws toen hij op 3 november 2020 Donald Trump gelukwenste met diens “herverkiezing”. Hij bleef nadien, zoals Trump, volhouden dat Joe Biden de zege had gestolen.

‘Vrijheid’

Vrijheid, opgericht en geleid door ingenieur Robert Golob, staat sterk in hoofdstad Ljubljana. Volgens peilingen zou deze groep op minstens een kwart van de stemmen kunnen rekenen, evenveel als Jansa’s partij. Om Jansa van de macht te houden zou een coalitie nodig zijn met onder meer de sociaaldemocraten, ca 10 % volgens peilingen, een liberale lijst (5%) en/of Levica (Links) 6 %. Er is ook nog het christendemocratische Nieuw Slovenië, 7%.

Jansa trok onlangs samen met zijn Poolse en Tsjechische collega’s naar Kiev om zijn steun te betuigen aan het door Rusland aangevallen Oekraïne. Inzake die oorlog zit hij op een andere lijn dan Orban die eerder op goede voet staat met Moskou en afstand neemt van Kiev.

Jansa kon in de campagne rekenen op de steun van de EVP. Manfred Weber, voorzitter van de EVP-fractie in het EU-parlement, is naar Slovenië geweest om Jansa te ondersteunen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Ommekeer in Slovenië

De Sloveense kiezers hebben Janez Jansa overtuigend weggestuurd en de coalitie ‘Svoboda’ (Vrijheid) een bijna-meerderheid gegeven om te regeren: ze haalt 41 van de 90 zetels. De nederlaag van…

Print Friendly, PDF & Email

Sloveense roerganger voor EU

De Europese Unie (EU) wordt tot eind dit jaar geleid door Slovenië, met aan het roer premier Janez Jansa, een dikke vriend van zijn Hongaarse collega Viktor Orban. De…

Print Friendly, PDF & Email

Sloveense premier Jansa Trump achterna

Sloveense premier Jansa Trump achterna De Sloveense premier Janez Jansa is trumpist in hart en nieren. Hij was ongeveer de laatste Europeaan om toe te geven dat Joe Biden…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×