INTERNATIONALE POLITIEK

Sloveense roerganger voor EU

Image

De Europese Unie (EU) wordt tot eind dit jaar geleid door Slovenië, met aan het roer premier Janez Jansa, een dikke vriend van zijn Hongaarse collega Viktor Orban. De plechtige installatie van dat voorzitterschap verliep allesbehalve plechtig. Jansa lokte een zwaar incident uit met een twitterfoto, waarop EU-commissaris Freans Timmermans boos opstapte en niet op d,e groepsfoto wou met tijdelijk EU-voorzitter Jannas.

Janas, bewonderaar van gewezen VS-president Donald Trump die hij snel gelukwenste met diens “herverkiezing”, is niet aan zijn eerste provocatie toe. Deze keer liet hij een foto zien met twee magistraten en enkele sociaaldemocratische politici, volgens Janas ‘communisten die de rechterlijke macht infiltreren’.

Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen tikte Jansa op de vingers over zijn druk op de media. Zo weigert de regering al maanden geld aan het nationaal persbureau. Dat persbureau zegt dat Jansa de kraan dichtdraait om een nieuwe leiding aan te stellen die volkomen regeringsgezind is. Net voor de aankomst van de EU-delegatie werd toch wat geld voor het persbureau vrijgemaakt om gedane onkosten te kunnen dekken.

Meester Orban

Sloveense journalisten zeggen dat Jansa in de leer gaat bij Orban om de media naar zijn hand te zetten. In mei beschuldigde de journalistenbond het ministerie van Cultuur van grove partijdigheid. Allerlei radiostations, kranten en bladen die kritisch zijn voor de regering, zagen hun subsidies ingetrokken. Terwijl regeringsgezinde media van de overheid lucratieve reclamecontracten kregen.

Jansa is, of althans dat zegt hij, ervan overtuigd dat links, vooral “communisten”, tegen het kapitalisme, het patriottisme en hem samenzweren. Vooral de media en de magistratuur moeten het daarbij ontgelden, ook het Hooggerechtshof dat regelmatig wetten in strijd acht met de grondwet en dus vernietigt.

Jansa’s ‘Sloveense Democratische Partij” regeert samen met een liberale partij, een conservatieve partij en een partij van gepensioneerden. Er zijn regelmatig betogingen om nieuwe verkiezingen te eisen in de hoop een einde te maken aan de regering Jansa die volgens de oppositie, vooral sociaaldemocraten, de coronacrisis zeer slecht heeft aangepakt.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Ommekeer in Slovenië

De Sloveense kiezers hebben Janez Jansa overtuigend weggestuurd en de coalitie ‘Svoboda’ (Vrijheid) een bijna-meerderheid gegeven om te regeren: ze haalt 41 van de 90 zetels. De nederlaag van…

Print Friendly, PDF & Email

Slovenië, Jansa loopt gevaar

De verkiezingen van deze zondag in Slovenië, lidstaat van EU, 2 miljoen inwoners, draaien om premier Janez Jansa. Die voert al twee jaar een beleid dat sterk aan dat…

Print Friendly, PDF & Email

Sloveense premier Jansa Trump achterna

Sloveense premier Jansa Trump achterna De Sloveense premier Janez Jansa is trumpist in hart en nieren. Hij was ongeveer de laatste Europeaan om toe te geven dat Joe Biden…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×