Sloveense premier Jansa Trump achterna

Sloveense premier Jansa Trump achterna

De Sloveense premier Janez Jansa is trumpist in hart en nieren. Hij was ongeveer de laatste Europeaan om toe te geven dat Joe Biden de VS-verkiezingen had gewonnen, terwijl hij Donald Trump ook navolgt in taalgebruik. Slovenië wordt in het tweede halfjaar van 2021 EU-voorzitter.

Jansa was na de VS-presidentsverkiezingen van 3 november de eerste om Trump geluk te wensen met zijn herverkiezing. Nadien had hij het ook over “gestolen verkiezingen” en bleef hij Trump als de winnaar beschouwen.

Fake

Al wat fout gaat in Slovenië is de schuld van de “criminele oppositie” en van vijandige ngo’s. De media, behalve de zijne die volgens de oppositie door de Hongaarse premier Viktor Orban worden gefinancierd, brengen alleen maar fake nieuws, wat allemaal deel uitmaakt van een grote samenzwering. In Slovenië gaat het dan om een complot van marxisten die het kapitalisme en het patriottisme willen vernietigen. Jansa wordt daarin gesteund door uiterst-rechtse media, zoals Nova24.

Ook het Hooggerechtshof behoort tot de samenzweerders: bijna maandelijks vernietigt het wetten wegens ongrondwettelijk. Het schortte onlangs een wet op om 780 miljoen euro te besteden aan de aankoop van wapens.

Jansa schiet goed op met zijn Hongaarse collega Orban wiens standpunten over migratie hij deelt. Het was trouwens met een campagne tegen migratie dat Jansa’s rechtse SDS (Sloveense Democratische Partij) in maart vorig jaar naar de verkiezingen trok en 23 van de 90 zetels haalde. Ze regeert samen met een liberale partij, een conservatieve partij en de partij van de gepensioneerden. Jansa was eerder al twee keer premier, van 2004 tot 2008 en van 2012 tot 2013.

De premier wordt door de oppositie, waaronder de sociaaldemocraten, hard aangepakt voor de aanpak van de coronacrisis. Volgens een officieel onderzoek is er flink geknoeid met de aankoop van beschermend materiaal bij de eerste golf. Tijdens de tweede golf is er onder meer testmateriaal aangekocht via de jeugdafdeling van Jansa’s partij.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 545 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook