Slovakije in Orbans spoor?

Soms zou je denken de Hongaarse reactionaire premier Viktor Orban te horen. Maar nee, het is Robert Fico, de Slovaakse ‘socialistische’ ex-premier, die in de aanloop naar de Slovaakse parlementsverkiezingen van 30 september, campagne voert. Populistisch en reactionair, zoals tijdens zijn antivax-campagnes. Desondanks zit zijn partij Smer-SD tot nader order nog altijd in de fractie van Socialisten en Democraten in het EU-parlement.

Die Smer-SD zit in de lift. Ondanks de regeerperiodes van Fico die als premier maffieuze oligarchen alle ruimte gaf. Hij moest in 2018 aftreden na de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en diens verloofde Martina Kusnirova. Toen kwam o.m. aan het licht hoe nauw hij samenwerkte met zakenkringen die te maken hadden met de Ndrangheta, de Calabrese maffia.

Hlas

Hij werd toen opgevolgd door toenmalig partijgenoot Peter Pellegrini, nu leider van de sociaaldemocratische Hlas. Die partij bestaat uit dissidenten die in 2020 de Smer de rug toekeerden. Hlas is sindsdien geassocieerd lid van de PSE, Europese Socialistische Partij en wordt wellicht in oktober volwaardig lid. De PSE heeft Smer gewaarschuwd tegen mogelijke samenwerking met uiterst-rechts.

Fico kan teren op de mislukking van de vierpartijencoalitie die in 2020 aan het bewind kwam. De coalitieregeringen onder Igor Matovic, nadien Eduard Heger, faalden o.m. in het beleid rond Covid en rond de gevolgen van de Russische agressie tegen Oekraïne. De groeiende inflatie tastte haar krediet verder aan.

Een zege van Smer is een terugkeer naar dat verleden, luidt zowat het sterkste argument van de grootste tegenstander van Smer, de liberale ‘Progresivne Slovensko’ (Ps). Smer zelf is volgens de peilingen goed voor 22 %, maar Fico zou daarmee wel de enige zijn in een positie om een coalitie te vormen met o.m. de nationalistische SNS en de sociaaldemocratische Hlas van Pellegrini.

Fico zit meer en meer op dezelfde lijn als Orban. Met ‘socialist’ Fico zou Orban er een belangrijke bondgenoot bij hebben, ook al vindt Orban dat een deel van Slovakije bij Hongarije hoort.

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 56 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook