INTERNATIONALE POLITIEK

Slovakije in Orbans spoor?

Image

Soms zou je denken de Hongaarse reactionaire premier Viktor Orban te horen. Maar nee, het is Robert Fico, de Slovaakse ‘socialistische’ ex-premier, die in de aanloop naar de Slovaakse parlementsverkiezingen van 30 september, campagne voert. Populistisch en reactionair, zoals tijdens zijn antivax-campagnes. Desondanks zit zijn partij Smer-SD tot nader order nog altijd in de fractie van Socialisten en Democraten in het EU-parlement.

Die Smer-SD zit in de lift. Ondanks de regeerperiodes van Fico die als premier maffieuze oligarchen alle ruimte gaf. Hij moest in 2018 aftreden na de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en diens verloofde Martina Kusnirova. Toen kwam o.m. aan het licht hoe nauw hij samenwerkte met zakenkringen die te maken hadden met de Ndrangheta, de Calabrese maffia.

Hlas

Hij werd toen opgevolgd door toenmalig partijgenoot Peter Pellegrini, nu leider van de sociaaldemocratische Hlas. Die partij bestaat uit dissidenten die in 2020 de Smer de rug toekeerden. Hlas is sindsdien geassocieerd lid van de PSE, Europese Socialistische Partij en wordt wellicht in oktober volwaardig lid. De PSE heeft Smer gewaarschuwd tegen mogelijke samenwerking met uiterst-rechts.

Fico kan teren op de mislukking van de vierpartijencoalitie die in 2020 aan het bewind kwam. De coalitieregeringen onder Igor Matovic, nadien Eduard Heger, faalden o.m. in het beleid rond Covid en rond de gevolgen van de Russische agressie tegen Oekraïne. De groeiende inflatie tastte haar krediet verder aan.

Een zege van Smer is een terugkeer naar dat verleden, luidt zowat het sterkste argument van de grootste tegenstander van Smer, de liberale ‘Progresivne Slovensko’ (Ps). Smer zelf is volgens de peilingen goed voor 22 %, maar Fico zou daarmee wel de enige zijn in een positie om een coalitie te vormen met o.m. de nationalistische SNS en de sociaaldemocratische Hlas van Pellegrini.

Fico zit meer en meer op dezelfde lijn als Orban. Met ‘socialist’ Fico zou Orban er een belangrijke bondgenoot bij hebben, ook al vindt Orban dat een deel van Slovakije bij Hongarije hoort.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Met Pellegrini wint Fico

Met de volle steun van uiterst-rechts, is de nationalist Peter Pellegrini tot president van Slovakije gekozen. Deze gewezen sociaaldemocraat haalde het met 53 % tegen Ivan Korcok. Deze voerde…

Print Friendly, PDF & Email

Slovaken voor diplomatieke keuze

Korcoc of Pellegrini? Brussel of Moskou, zoals de keuze zaterdag voor een Slovaakse president karikaturaal wordt voorgesteld. Peter Pellegrini, oud-premier, is de kandidaat van premier Robert Fico die elke…

Print Friendly, PDF & Email

Slovakije, de ‘Hongaarse weg’ op?

Slovakije heeft alweer een regering van technocraten, geleid door Ludovit Odor die indertijd de kapitalistisch-vriendelijke ‘flat tax’ invoerde. Volgens president Zuzana Caputova is dit kabinet de enige weg om…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie. Een Europese stem

You May Also Like

×