INTERNATIONALE POLITIEK

Slovakije, de ‘Hongaarse weg’ op?

Image

Slovakije heeft alweer een regering van technocraten, geleid door Ludovit Odor die indertijd de kapitalistisch-vriendelijke ‘flat tax’ invoerde. Volgens president Zuzana Caputova is dit kabinet de enige weg om verdere chaos te vermijden. Tot aan de parlementsverkiezingen over vier maanden waarvoor oud-premier Robert Fico de grote favoriet is.

Slovakije viel in de zoveelste regeringscrisis door het zoveelste corruptieschandaal. Bij een onderneming waarvan minister van Landbouw Samuel Vican mede-eigenaar was, bleek 1,4 miljoen euro EU-subsidies zoek. Kort daarop nam ook minister van Buitenlandse Zaken Ratislav Kacer ontslag, gevolgd door premier Eduard Heger die zei dat Slovakije in een staat van chaos verkeerde. Heger was premier sinds eind vorig jaar.

Oekraïne

De oorlog in Oekraïone speelt een grote rol in de crisis. De Slovaakse regering heeft in verhouding veel militaire steun gegeven aan Oekraïne, waaronder zijn 13 MIG-29 gevechtsvliegtuigen. Maar daar is breed verzet tegen, de publieke opinie volgt niet, aldus gewezen minister van BZ Kacer.

Fico, die in 2018 moest aftreden na de moord op journalist Jan Kuciak en diens vriendin omdat lieden uit zijn omgeving daarbij betrokken waren, voert hevig campagne tegen die steun aan Oekraïne. Zijn partij, de Smer, is de grote favoriet voor de verkiezingen van 30 september.

Zoals de Hongaarse ultra-conservatieve premier Viktor Orban,beschuldigt Fico de Amerikaans-joodse financier George Soros ervan ook in Bratislava aan de touwtjes te trekken. Fico voert campagne tegen steun aan Oekraïne en zit ook op andere vlakken op de lijn van Orban. Met een zege van Fico zou Orban binnen de EU minder geïsoleerd staan.

De partij Smer is officieel sociaaldemocratisch en maakt ondanks haar standpunten nog altijd deel uit van de Europese Socialistische Partij.

.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Met Pellegrini wint Fico

Met de volle steun van uiterst-rechts, is de nationalist Peter Pellegrini tot president van Slovakije gekozen. Deze gewezen sociaaldemocraat haalde het met 53 % tegen Ivan Korcok. Deze voerde…

Print Friendly, PDF & Email

Slovaken voor diplomatieke keuze

Korcoc of Pellegrini? Brussel of Moskou, zoals de keuze zaterdag voor een Slovaakse president karikaturaal wordt voorgesteld. Peter Pellegrini, oud-premier, is de kandidaat van premier Robert Fico die elke…

Print Friendly, PDF & Email

Slovakije in Orbans spoor?

Soms zou je denken de Hongaarse reactionaire premier Viktor Orban te horen. Maar nee, het is Robert Fico, de Slovaakse ‘socialistische’ ex-premier, die in de aanloop naar de Slovaakse…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×